Gazda bölgesel satıcı olacağız

Doğalgazda 2016’nın tarihi bir yıl olduğuna dikkat çeken Bakan Albayrak, ‘Hedefimiz, bölgeyi de kuşatacak bir doğalgaz satıcısı olmak’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Mart 2017 Güncelleme 15 Mart 2017, 01:55
Gazda bölgesel satıcı olacağız

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin denizde petrol ve doğalgaz arama noktasında çok daha aktif yol alacağını belirterek, "Sadece bir gemimizle değil, Mart sonu, Nisan başı gibi ismini büyüklerimizin koyacağı ikinci gemimizle birlikte devam edeceğiz. Biri Karadeniz'de, diğeri Akdeniz'de artık hiç durmadan üç boyutlu sismikle çalışacağız, çok daha aktif bir yıl olacak" dedi.

400 MİLYONA ÇIKIYOR
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nin (ELDER) 8. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Albayrak, geçen yıl enerjide 'yerli ve milli' ilkesinden hareketle elektrik üretiminde yerli kaynakların payının yüzde 49 ile rekor seviyeye ulaştığını anımsattı. Bu gelişmelerin Türkiye'nin cari açığının daraltılmasına pozitif anlamda katkı sunacağını ifade eden Albayrak, "Geçen yıl elektrik üretiminde yerli kömürün payında yüzde 23, yenilenebilir kaynakların payında yüzde 31 artış oldu" dedi. Albayrak, şöyle konuştu: "Doğalgaz sektöründe de önemli adımlar attık, kaynak çeşitliliği ve depolamada tarihi bir yıl oldu. Günlük gaz basma kapasitesi 190 milyon metreküpten 240-250 milyon metreküplere çıktı. Bu yıl inşallah 300 milyon metreküpü yakalayacağız. İnşallah, günlük gaz basma kapasitesinin 400 milyon metreküpe ulaşacağı, sadece iç piyasa değil, bölgeyi de kuşatacak bir doğalgaz satıcısı olma hedefimiz var." Albayrak TANAP'ın önümüzdeki yılın ikinci yarısında hayata geçeceğini, Türk Akımı'nda inşaat sürecinin de 2019'de biteceğini söyledi.

TÜRKİYE GÜÇLÜ ADIMLARLA BÜYÜYOR
Türkiye'nin uzun yıllardır ilişkide bulunduğu ülkelerle son günlerde yaşananların kabul edilebilir olmadığına işaret eden Albayrak, sözlerini şöyle tamamladı: "Kendinizi ifade özgürlüğünün, medeniyetin beşiği olarak adlandıracaksınız ama tüm dünyanın gözü önünde utanç verici bir manzara ortaya koyacaksınız. Türkiye, birileri istese de istemese de güçlü adımlarla büyümeye devam ediyor."

İKİNCİ GEMİ DENİZE AÇILIYOR
Bakan Berat Albayrak, petrol, doğalgaz arama çalışması yapacak iki geminin Karadeniz ve Akdeniz'e açılacağını açıkladı.