Bakan Ağbal'dan 'taşeron' açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamuda çalışan taşeron işçilerin durumuna ilişkin, "Bu çalışmalar teknik seviyede hemen hemen bitmek üzeredir. Bu kadar uzun sürmesinin sebebi de çok farklı kamu kurumlarında çok farklı sözleşmelerin olması ve bu sözleşmelerin teker teker incelenerek ortak bir noktanın tespit edilmesidir." dedi.

Giriş Tarihi 15 Aralık 2016, 00:00 Güncelleme 15 Aralık 2016, 18:07
Bakan Ağbal’dan ’taşeron’ açıklaması

İÇİNDEKİLER

TBMM Genel Kurulunda, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın maddelerinin görüşülmesi sırasında Maliye Bakanı Naci Ağbal, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

"GEÇİŞ DÜZENLEMESİ İÇİN KANUN ÇALIŞMASI YAPILMASI GEREKİYOR"
Kamuda çalışan taşeron işçilere yönelik soruları cevaplayan Ağbal, "Bugüne kadar hükümet olarak gerek seçimlerde gerekse hükümet programlarında vadettiğimiz her şeyin takipçisi olduk ve gerçekleştirdik." dedi.

Kamudaki taşeron işçilerle ilgili Maliye Bakanlığı olarak gerekli çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Ağbal, şunları söyledi:

"Bu konuda bir geçiş düzenlemesi yapılabilmesi için bir kanun çalışması yapılması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili olarak başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere diğer ilgili bakanlıklarla birlikte çalışmaları yürüttük. Sağlık Bakanlığından, üniversitelerden, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından ve yine taşeron firma elemanı çalıştıran diğer kamu kurumlarından bilgileri topladık. Geçiş düzenlemesine tabi personelin tanımını yapma konusunda ilave çalışmalarımız oldu. Çünkü kurumlarda birbirinden çok farklı sözleşme türleri var. Dolayısıyla yapmış olduğumuz düzenlemenin uygulanabilmesine imkan sağlamak amacıyla bu bilgileri kurumlardan topladık."

"TEKNİK ÇALIŞMAYI BELİRLİ BİR AŞAMAYA GETİRDİK"
Geçiş düzenlemesinde mutlaka bir başlangıç tarihi olması gerektiğinin altını çizen Ağbal, bu tarihin belirlenmesine dönük olarak da kurumlardan bilgi aldıklarını aktardı.

Ağbal, "Gerçekten çok kapsamlı bir teknik çalışmayı belirli bir aşamaya getirdik. Buna dayalı olarak da bir yasa taslağı çalışmasını da kurumlarımızla paylaştık. Kurumlarımızdan da gelecek görüşlere, göre belli bir noktaya getirdikten sonra tekrar Bakanlar Kurulunda değerlendireceğiz. Umuyorum ki bu çalışma da uygulamaya konulduğu zaman başlangıçtaki amaca hizmet eden bir noktada sonuçlanmış olacak." şeklinde konuştu.

Siyaseten farklı bir anlayışlarının asla söz konusu olmadığının altını çizen Ağbal, bu şekilde çalışan personele yönelik daha önce ifade ettikleri hususlar üzerinden çalışmaların devam ettirildiğini dile getirdi.

Ağbal, "Bu çalışmalar teknik seviyede hemen hemen bitmek üzeredir. Bu kadar uzun sürmesinin sebebi de çok farklı kamu kurumlarında çok farklı sözleşmelerin olması ve Kamu İhale Kurumundaki bu sözleşmelerin teker teker incelenerek ortak bir noktanın tespit edilmesidir. Bunun temel faktör olduğunu söylemem gerekiyor. Mecliste çalışan personelle ilgili değerlendirmeleri de bu çalışmaların kapsamında yapmak gerekir diye düşünüyorum." dedi.