Borçlar bitiyor

Kart ve ihtiyaç kredisi borcu olanlar, bunları 72 aya kadar yapılandırabilecek. Karar heyecan yaratırken, faiz oranı merak konusu oldu. ‘Yapılandırma faizi düşük olmalı’ çağrısı geldi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Eylül 2016 Güncelleme 23 Eylül 2016, 01:45
Borçlar bitiyor

İÇİNDEKİLER

Hükümet, krediler ve kredi kartlarıyla ilgili milyonları ilgilendiren adımlar attı. Kamuya olan borçlar için kısa süre önce yapılandırma imkanı getiren hükümet, şimdi de bankaya olan borçlar için düğmeye bastı. Kredi kartı ve tüketici kredisi borçları için 72 aya kadar yeniden yapılandırma yolu açıldı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alınan kararlara göre; kredi kartlarının mevcut borç bakiyeleri, tüketicinin talebi halinde 72 aya kadar taksitlendirilebilecek. İhtiyaç kredilerinin borç bakiyeleri de tüketicinin talebi durumunda bir defaya mahsus en fazla 72 ayla sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilecek. Yapılandırma imkanı, bankalara borcu olanları sevindirdi. Ancak yapılandırma yapılırken uygulanacak faiz merak konusu oldu. Yapılandırma faizinin düşük olması yönünde çağrılar yapıldı.

3.8 MİLYONUN BORCU TAKİPTE
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken de, kredi kartı ve tüketici kredilerinde 3 milyon 823 bin kişinin takibe düşmüş 17 milyar lira borcu olduğunu belirterek, "Yapılandırma faizi düşük olmalı" dedi. Palandöken, şöyle konuştu: "Temmuz 2016 itibarıyla 2 milyon 67 bin vatandaşın kredi kartlarına 7 milyar lira civarında, tüketici kredilerine ise 1 milyon 756 bin vatandaşımızın 10 milyar lirayı aşkın borcu takibe düşmüş. Bir defaya mahsus 72 ay vadeye kadar borç yapılandırması getirilecek olmasının olumlu etkisi görülecektir. Bankalar düşük faiz ile yapılandırma yapmalı"



KARTTA YENİ DÖNEM
Kredi
kartında ve kredilerde, vatandaşın alışverişini kolaylaştıracak, dolayısıyla piyasayı hareketlendirecek ve üretimi artıracak düzenlemeler yapıldı. İşte alışverişlerde yeni dönem:

12 TAKSİT İMKANI:
Genel kredi kartı taksit sınırı 9 aydan 12 aya çıkacak. Bazı ürünlerde farklı kredi taksit sayısı bulunuyor. Ancak her şartta taksit sayısı 12'den fazla olamayacak.

CEP-GIDA KAPSAM DIŞI:
Cep telefonu, gıda, akaryakıt, yemek alışverişlerinde taksit yasağı devam edecek.

ELEKTRONİĞE 6 AY VADE:
Elektrik-elektronik eşya ve bilgisayar alımları 6 ay taksit sınırına tabi tutulacak. Ancak beyaz eşya bu sınırlamadan etkilenmeyecek.

TATİLDE SINIR 9 AY:
Havayolları, taşımacılık, seyahat acenteleri, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili harcamalar, sağlık ürünü alımı, kulüp ve derneklere yapılan ödemeler ve vergi ödemelerinde 9 ay taksit sınırı sürecek.

YURT DIŞINA TAKSİT YOK:
Yurt dışında yapılan harcamalar, alkollü içecek alımları, kozmetik ve ofis malzemeleri alımları ile ilgili harcamalar taksit yasağına tabi tutulacak.

LİMİT ARTTI:
En düşük kredi kartı limiti 5 bin 200 lira.

4 YIL VADE:
Bankadan maksimum 36 ay (3 yıl) vade ile tüketici kredisi alınabiliyordu, şimdi bu sınır 48 ay (4 yıl) olacak. Vatandaş, 48 aya varan vadeyle tüketici kredisi kullanabilecek.


'İNCE AYAR YAPTIK'
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kredi kartı taksitleri ve bireysel kredilere yönelik kararların ekonomiyi desteklemeye yönelik olduğunu belirterek, "Daha önce bu konuda alınan tedbirler amacına ulaştı. Şimdi tersi bir durum ile karşı karşıyayız. Bu, ekonomide ince ayar meselesi gibi bir şey" dedi. İthalatı artıracak noktalarda bir esnekliğe gidilmemesine özen gösterdiklerine dikkati çeken Şimşek, daha çok içeride üretilen ürünlere iç talebi destekleyecek nitelikte bir çerçeve çizilmeye çalışıldığını ifade etti. Şimşek, ithalatı körükleyecek bir takım adımlardan özellikle uzak durduklarını vurgulayarak, marketlerde taksitlendirmeyi de doğru bulmadıklarını söyledi. Kredi kartı borçlarının yapılandırılmasını tüketicinin talep etmesi gerektiğini, bunun bir zorunluluk olmadığını dile getiren Şimşek, "Zaten bir çok banka zora düşen kredi kartı kullanıcılarına yönelik bir takım adımlar atıyordu. Biz şimdi onların önünü açtık. Bu zaten rutin olarak bankalar tarafından yapılabilecek bir şey. Bizim yaptığımız şey genel anlamda bu düzenlemeyi yaparak sektörün önünü açıyoruz. Böylelikle sistemde de bir tıkanıklık olmasın, tüketicimiz de zora düşmesin" şeklinde konuştu. Kredi kartı ve kredilere yönelik kararların, cari açık ve büyümeye etkisinin ne olacağına ilişkin bir soru üzerine de Şimşek, "Büyümeyi kısmi de olsa olumlu etkiler. Cari açığa etkilerinin sınırlı olacağını düşünüyoruz. Enflasyona etkisi de muhtemelen sınırlı olur" dedi.

SONBAHAR ALIŞ VERİŞİNDE İLK BAHAR YAŞANIR
İbrahim Çağlar (İstanbul Ticaret Odası Başkanı): Taksit kolaylığıyla piyasalar sonbahar alışverişinde 'ilkbaharı' yaşayacak. Kartta taksit sınırı 12 aya, tüketici kredisi vadesi 48 aya çıkarılıyor. Kart borçlarının 72 aya kadar yapılandırılması ve konut kredisinde peşinat şartının 5 puan azaltılması da tüketicinin ödeme kabiliyetini güçlendirecek imkanlar. Taksitli alışverişin genişletilmesi iç piyasaya nefes aldıracak. Taksit ve kredi ödeme kolaylığıyla artacak tüketim, üretim hamlesini de teşvik edecek.

AVRUPA BİRİNCİSİYİZ
* Kredi kartı ve banka kartı sayısı 171 milyonu aştı. Kart sayısıyla Türkiye, Avrupa'da ilk sırada.
* Türkiye'de 59 milyon kredi kartı var.
* Kartlı ödemelerin hane halkı harcamaları içindeki payı son 5 yılda yüzde 28'den yüzde 39'a çıktı.
* Temassız kart sayısı yüzde 30 artarak, 23 milyon oldu. Temassız işlem kabul eden nokta sayısı ise 3 kat artarak 304 bin oldu.