Apple’a rekor fatura

Avrupa Birliği Komisyonu’ndan Apple’a şok. Şirkete İrlanda’daki faaliyetlerinden dolayı geriye dönük 13 milyar euroluk vergi borcu çıkarıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ağustos 2016 Güncelleme 31 Ağustos 2016, 00:23
Apple’a rekor fatura

İÇİNDEKİLER

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Apple'a İrlanda'daki faaliyetlerinden dolayı 13 milyar euro geriye dönük vergi borcu çıkardı. AB Komisyonu Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, "Komisyon Apple'ın İrlanda'da faydalandığı vergi uygulamalarının yasa dışı olduğu kararını verdi. Apple, 13 milyar euroyu faiziyle birlikte geri ödemeli" dedi. Vestager, şunları söyledi: "Apple Sales International, Apple'ın ürünlerini Amerika dışında satma ve üretme hakkına sahip. Satışlardaki tüm kârlar ise İrlanda'da kaydediliyor. İrlanda'da Apple'ın kağıt üzerinde bir şirket merkezi görünüyor. Apple İrlanda şubesi normal vergi ödüyor. Şirket merkezi ise hiçbir yerde vergilendirilmedi." Apple Sales International'ın 2011'de 16 milyar euro kâr elde ettiğini hatırlatan Vestager, şöyle devam etti: "Bu kârın 50 milyon eurodan daha azı İrlanda şubesine verildi. Gerisi şirket merkezine aktarıldı, dolayısıyla vergilendirilmedi. Apple, bu perspektifte her milyon euro kârda 500 euro vergi ödedi. Bu vergi oranı 2014'te yüzde 0,005'e kadar düştü. Bu dönemde, Apple milyon euroluk kârda ise 50 euro vergi verdi."

COOK: YASAL DAYANAĞI YOK
Apple CEO Tim Cook, "AB'nin iddiasının hiçbir yasal dayanağı yok" dedi. Hem İrlanda'nın hem Apple'ın karara itiraz etmeyi planladığını ifade eden Cook, kararın geri çevrileceğinden emin olduğunu söyledi.