Borçlar bitiyor

Vergi, prim, ceza, su borcu olanlara önemli bir fırsat geliyor. Yapılandırma imkanı ile borçlar düşecek, kolayca ödenecek. İşte 10 soruda yapılandırma imkanı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Temmuz 2016 Güncelleme 30 Temmuz 2016, 02:10
Borçlar bitiyor

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca kişiye önemli fırsat için geri sayım başladı. Vergi, prim, para cezası, su faturası gibi borçlara yapılandırma imkanı kısa süre içinde yasalaşacak. Bu borçların faizleri silinecek, bunun yerine enflasyon güncellemesi yapılacak. Bu sayede de borçlarda önemli bir düşüş olurken, kalan tutar taksitle ödenebilecek:

1- Hangi borçlar kapsamda?
Vergi, sigorta primi ve trafik cezaları, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), ödenmeyen su faturaları, emlak vergisi, askerlik, nüfus, seçim ve karayolu geçiş cezaları başta olmak üzere kamu alacakları yapılandırılabilecek.

2- Nasıl ödenecek?
İsteyen peşin ödemeyi, isteyen taksitlendirmeyi seçecek. 6, 9, 12 ve 18 taksit seçenekleri olacak. Taksitler 2'şer aylık dönemler halinde ödenecek. 18 taksiti seçen, ödemeyi 36 ayda yapacak.

3- Yeni borç nasıl hesaplanacak?
Ana paranın tahsilinden vazgeçilmeyecek. Ancak gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası silinecek. Bunların yerine yurt içi ÜFE esas alınarak bir tutar belirlenecek. Yeni borç, 'ana para + yurt içi ÜFE'ye göre hesaplanan tutar' şeklinde olacak. Böylece borç düşecek.

4- Peşine ek indirim nedir?
Bu yapılandırmada peşin ödemeye ekstra bir avantaj sunuluyor. Peşin ödeme yapanlara, yurt içi ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar üzerinden ayrıca yüzde 50 indirim yapılacak.

5- Taksitli tutar nasıl hesaplanacak?
Ana para + yurt içi ÜFE'ye göre hesaplanacak yeni borç hesaplanacak. Belirlenen tutar, 6 taksit için (1,045), 9 taksit için (1,083), 12 taksit için (1,105), 18 taksit için (1,15), katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle taksit tutarı hesaplanacak.

6- Ödeme ne zaman başlayacak?
Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile belediyelere olan borçların ödemeleri düzenlemenin yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan, SGK'ya ödenecek tutarların ilk taksiti ise dördüncü aydan itibaren başlayacak.

7- Düzenli ödeme olmazsa?
Borcunu yapılandıranlar, bir takvim yılında ikiden fazla kez vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde, kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybedecek.

8- Gelir testi yaptırmayana nasıl imkan sağlanıyor?
Gelir testine hiç başvurmadığı için en yüksek tutardan hesaplanan borcu birikenlere önemli bir imkan sağlanacak. Bu kişilerin gelir testine başvurarak borçlarının belirlenen seviyeden yeniden hesaplanması ve bu statüye ilişkin prim borçlarının asıllarının peşin veya 12 eşit taksitle ödenmesi halinde, vade farkı uygulanmaksızın gecikme cezası ve zammı silinecek. Yani hem gerçek gelire göre borç yeniden hesaplanacağı için hem de gecikme cezası ve zammı silineceği için borç önemli oranda düşecek.

9- MTV'nin ikinci taksiti de kapsamda mı?
1 Ağustos günü mesai bitimine kadar ödenmesi gereken MTV'nin ikinci taksiti kapsam dışında bulunuyor.

10- Yapılandırma imkanı hangi tarihleri kapsıyor?
30 Haziran 2016 günü de dahil bu tarihten önceki dönemi kapsıyor.