Milli merkez!

Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine ara vereceğini, hatta artırım yapacağını ileri sürenler, havasını aldı. Banka, faiz koridorunun üst bandını yüzde 9’dan 8.75’e çekti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Temmuz 2016 Güncelleme 20 Temmuz 2016, 02:20
Milli merkez!

İÇİNDEKİLER

Darbe girişiminin ardından, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine ara vereceğini, hatta faiz artırımı yapacağını ileri sürenler adeta avuçlarını yaladı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), faiz koridorunun üst bandı olan marjinal fonlama oranını yüzde 9'dan 8.75'e indirdi. Böylece son 5 aydaki faiz indiriminin boyutu 2 puana ulaştı. Başkanlığa Nisan'da atanan Çetinkaya ise 4 toplantıda 1.75 puanlık indirime imza atmış oldu. Dünkü indirimle faiz koridorunun genişliği tarihinin en düşük seviyesine geriledi. PPK toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, karar metninin önceki toplantılara göre 40 kelime uzadığı dikkat çekti. Piyasalardaki gelişmelerin yakından takip edileceği ve finansal istikrarı destekleyici likidite tedbirlerinin alınmaya devam edileceği bildirildi.

FETÖ ÖRGÜTÜ METİNDE
FETÖ'nün darbe girişimi de metne girerken, açıklamada "Yakın dönemde yurt içi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda dalgalanmalar yaşanmıştır. Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunmuştur" denildi. Açıklamada ayrıca, işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle enflasyonun kısa vadede belirgin bir şekilde yükselebileceği kaydedildi.

Göreve geldiği günden bu yana lobilerin hedefi haline gelen Başkan Çetinkaya, milli duruşunu bozmadı. Halkın kaynaklarının faizcinin cebine aktarılmasına karşı çıktı.

DOLARA ATAK BAŞLADI
Dolar dün 3 lirayı aştı. Güne yatay başlayan ve 2.9743 liraya gerileyen dolar, faiz indirimi sonrası lobilerin saldırısıyla 3.0190 lirayı test etti. Dolar kapanışı 3.0140 liradan yaptı. Borsa İstanbul'da ise dün bir yükseliş, bir düşüş yaşandı. Yüzde 1.5 düşerek 75 bin 849 puana kadar gerileyen BİST 100 Endeksi, Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası yüzde 3.2 yükselerek 78 bin 338 puana kadar çıktı. Endeks günü ise yüzde 1.01 düşüşle 76 bin 178 puandan tamamladı. Altında da dün yükseliş yaşandı.