Türkiye'den yeni enerji hamlesi

Türkiye'de faturaları düşürecek yeni hamleler geliyor. Enerji yönetiminde edinilen bilgilere göre TANAP ve Türk Akımı başta olmak üzere İsrail gazı, Kuzey Irak gazı ve Mısır gazının gelmesiyle birlikte Türkiye’nin dünyanın en önemli enerji terminali haline gelecek.

Giriş Tarihi 29 Haziran 2016, 00:00 Güncelleme 29 Haziran 2016, 13:26
Türkiye’den yeni enerji hamlesi

İÇİNDEKİLER



Rusya ve İsrail'le yeni dönemin başlaması, hem petrol ve doğalgaz fiyatlarını indirecek hem de Türkiye'nin enerji merkezi olmasına katkı sağlayacak. Enerji yönetiminden edinilen bilgilere göre Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından Türk Akımı Projesi yeniden gündeme geldi.



İsrail'in Leviathan sahasından gelecek gaz hem Türkiye'nin Rusya ve İran'a karşı elini güçlendirecek hem de bu gazın Avrupa'ya taşınması Türkiye'nin enerji terminali (hub) olmasına katkı sağlayacak. Uzmanlar Mısır ile görüşme sürecinin yeniden başlamasıyla birlikte bu ülkeden gelecek gazın Türkiye'nin enerji faturasını önemli oranda düşüreceğini ifade ediliyor. Yine 2017 yılında gelmesi planlanan Kuzey Irak gazı ile birlikte Türkiye dünyanın en önemli enerji merkezi olmasının yanı sıra kaynak çeşitliliği ile Rusya ve İran ile olan gaz ve petrol pazarlığında eli güçlenmiş olacak.


HEDEF ENERJİ TERMİNALİ
GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, İsrail gazının Türkiye için kaynak çeşitliliği açısından önemli olduğunu belirterek Rusya ile fiyat rekabetinin yaşanacağını söyledi. Türkiye'nin enerji hub'u olmasına da katkı sağlayacağına dikkat çeken Arslan, "İsrail'den gelecek doğalgaz İran, Rusya ve Azerbaycan'dan gelecek gaza eklendiğinde daha ucuza gaz alınmasına katkı sağlar" dedi. Enerji sektör temsilcileri TANAP ve Türk Akımı başta olmak üzere İsrail gazı, Kuzey Irak gazı ve Mısır gazının gelmesiyle birlikte Türkiye'nin dünyanın en önemli enerji terminali haline geleceğine dikkat çekiliyor. İsrail Leviathan başta olmak üzere çok sayıda doğalgaz sahası keşfetmişti. İsrail'in doğalgazının yüzde 40'ını ihraç etme yönünde bir kararı bulunuyor. İsrailli yetkililer 2019 yılında gaz üretimine başlamayı planlıyor. Türkiye'nin enerji merkezi (hub) olma konseptine Doğu Akdeniz kaynağının yüzde 100 oturacağını dile getiren uzmanlar 1,1 trilyon metreküplük keşif olduğunu söyledi. Bunun 540 milyar metreküpünün Leviathan sahasından olduğu bilgisini veren bir yetkili "İhracat sahası olarak kullanmak istiyorlar. 2020'ye kadar gelebilir" dedi.


RUSYA TÜRK AKIMI'NI GÖRÜŞMEYE HAZIR
Rus enerji şirketi Gazprom'dan, Türkiye ile Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi görüşmelerine devam etmeye hazır olunduğu bildirildi. Rus haber ajansı Interfaks'a konuşan Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov, Türk Akımı projesi görüşmelerine yeniden başlanması için hazır olduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e dün gönderdiği mektup sonrasında, Türk Akımı projesine dair gelişmelerin de önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor. Yaşanan uçak krizinin ardından Türk Akımı ile ilgili görüşmeler durmuştu.