5 soruda ikramiye müjdesi

408 bin memur emeklisine ek ikramiye yolunu açan tasarı, büyük sevince yol açtı. Memur emeklileri, 30 yılın üzerindeki hizmetlerine ilişkin ikramiyelerini, yasanın çıkmasıyla alabilecek. İşte 5 soruda ikramiye müjdesiyle ilgili merak edilenler...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Haziran 2016 Güncelleme 08 Haziran 2016, 10:02
5 soruda ikramiye müjdesi

İÇİNDEKİLER

Hükümet, yüzbinlerce memur emeklisini sevindirecek düzenlemeye imza attı. 30 yıldan fazla çalışması olan memur emeklilerine, ek ikramiye için düğmeye basıldı. Meclis'e sevk edilen tasarı ile 408 bin memur emeklisine 30 yılın üzerindeki hizmetlerinin de ikramiyesini alma imkanı sağlandı. Böylece 30 yılın üzerinde çalışması olan memur emeklileri, dava açmaya gerek kalmadan başvuru yaparak ikramiyelerini alabilecek. İşte ikramiye müjdesi ile ilgili merak edilen soruların yanıtları:
Düzenleme kimleri kapsıyor?
Memurların emekli olurken ikramiyeleri 30 yıl üzerinden hesaplanıyordu. 30 yılın üzerindeki süreler ikramiye hesabında sayılmıyordu. Bu düzenleme, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. 7 Ocak 2015'ten itibaren emekli olan memurlar ikramiyelerini tam almaya başladı. Ancak Anayasa Mahkemesi kararı, geriye doğru işlemediği için, bu tarihten önce emekli olan memurlar 30 yılın üzerindeki süreler için ikramiye alamadı. İşte Meclis'e sevk edilen tasarı bu kişileri kapsıyor. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce 30 yıldan fazla hizmet süresi olmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenler, 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için hesaplanacak ikramiyesini alacak. Örneğin; 35 yıllık çalışmayla emekli olan bir kişi, ikramiyesini 30 yıl üzerinden almışsa, yasanın çıkmasıyla 5 yıl için de para alacak.
Nasıl hesaplanacak?
İkramiye; 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için, kişilerin görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınarak tahakkuk ettirilecek.
Nasıl ödenecek?
Kapsamdaki kişilere, yasanın yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 1 yıl içinde başvuruda bulunmaları şartıyla, 7 bin 500 liraya kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren 3 ay içerisinde ödenecek. Varsa kalan kısmının ödemesi ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte
DAVA AÇANLAR NE YAPACAK?
Görülmekte olan davalarda ayrıca bir başvuru şartı aranmaksızın bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde ödeme yapılacak. Dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutar, yasa kapsamında ödenecek. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılan davalar düşecek. Yargılama giderleri idare üzerine bırakılacak, vekalet ücretinin dörtte birine hükmedilecek. Ayrıca, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkında SGK kanun yollarına başvurmayacak.
Başvuru yapmış olanlar ne yapmalı ?
Daha önce başvuruda bulunup dava açmamış olanların bir şey yapmasına gerek yok. Bu kişilerin başvuruları, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayılacak.