RamaZAMcı sahnede

Mübarek ay yaklaşırken, her yıl olduğu gibi zamcılar sahne aldı. ‘Ramazan’da fiyat artırmıyoruz’ açıklamaları yapan üreticiler, şimdiden etiketlerini değiştirdi. Et ve bakliyat fiyatları yükseldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Mayıs 2016 Güncelleme 25 Mayıs 2016, 01:45
RamaZAMcı sahnede

İÇİNDEKİLER

Ramazan'a sayılı günler kala gözler gıda fiyatlarına çevrildi. Her fırsatta Ramazan'da zam yapmayacaklarını açıklayan gıda üreticileri, yine sahne aldı. Ramazan ayına kalmadan, üreticiler yapacaklarını yaptı, etiketleri değiştirdi. Mübarek aya 2 hafta kala, özellikle kırmızı ette spekülatör zammı yaşandı. Kıymanın kilosu 43 liradan 44 liraya, kuşbaşının kilosu 45 liradan 46 liraya, biftek ve antrikotun kilosu da 54 liradan 56 liraya çıktı. Kasaplara göre; kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir diğer önemli nedeni yaklaşan Kurban Bayramı.

ETİKET FARKI
Çünkü besici, elindeki hayvanı, Kurban Bayramı'nda daha pahalıya satıp para kazanmak için kesimhaneye göndermiyor. Uzmanlar, kırmızı et fiyatındaki artışın devam ettirilebileceğini belirtirken; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da artışı frenlemek için düğmeye bastı. Bakanlık, hem canlı hayvan ithalatı yaparak hem de taze dana eti getirerek, et fiyatındaki artışı durduracak. Uzmanlar, tüketicilerin zamcıları hem belediyelere hem de Gıda Bakanlığı'na şikayet etmelerini istiyor. Sadece ette değil, kuru bakliyat ürünlerinde ve Ramazan ayında çok tüketilen zeytin-peynir gibi kahvaltılık yiyeceklerde de gözle görülür artışlar yaşanmaya başladı. Bu sektörden de "Ramazan'da zam yapmayacağız" açıklamaları gelmesine rağmen, öncesinde fiyatlar yükseliyor. Üreticiler fiyat artırmasa bile perakendede etiketler birer birer değiştiriliyor.

Vatandaşlar son bir haftadır başta et olmak üzere Ramazan'da en çok tüketilen bakliyat ürünlerinde ve kahvaltılıklarda küçük küçük zamlar yapıldığını, etiketlerin her gün 1-2 lira değiştirildiğini belirtiyor.