Her çocuktan 720 gün

Anneler için emeklilik formüllerinde doğumları işe yarıyor. Torba yasayla 3’e çıkartılan doğum borçlanması imkanı ile 2.160 gün (6 yıl) kazanmak mümkün. Böylece prim eksiğini tamamlayıp 6 yıl daha önce emekli olma fırsatı var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mayıs 2016 Güncelleme 01 Mayıs 2016, 09:12
Her çocuktan 720 gün

İÇİNDEKİLER

Emeklilik hesapları yapılırken anneler için doğumları da önem kazanıyor. Kadın çalışan eğer sigortalı olduktan sonra çocuk sahibi olmuşsa bu kendisine avantaj sağlıyor. Sistem kadının çocuk doğurduktan sonra çalışmadan ayrı kaldığı günleri değerlendirmesine izin veriyor. Böylece doğumdan sonra geçen sigortasız 2 yıl emeklilik hesabına katılabiliyor. Doğum borçlanması için her annenin 3 çocuğa kadar hakkı bulunuyor. Böylece üç çocuk için 2.160 gün yani 6 yıl prim günü kazanma imkanı doğuyor. Borçlanma yapmak için şartlar şöyle belirleniyor:
* Doğumun sigortalı olduktan sonra gerçekleşmesi
* Çocuğun yaşıyor olması. (çocuk vefat ederse hayatta kaldığı süre borçlanılabiliyor)
* Borçlanılacak süre içinde sigorta yatırılmamış olması.
NE KAZANDIRIYOR
Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik eksik primlerin tamamlanması ile oluyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor. Böylece sadece borçlanarak üç çocuk için 6 yıl kazanılabiliyor ve 6 yıl erken emekli olunabiliyor. Bunun için her ay için en az asgari ücretin yüzde 32'si kadar para ödemek gerekiyor.

YAŞI GERİYE ÇEKMİYOR
Doğum borçlanması erkeklerin askerlik borçlanmasının aksine yaşı geri çekmiyor. Ama primi eksik bir annenin daha büyük yaşta emekli olmasını engelliyor. Askerlik borçlanması ise borçlanılan süre kadar işe giriş tarihini geri çektiği için yaşı düşürüyor. Fakat annelerinde erkeklerin aksine 6 yıl borçlanma hakkı bulunuyor.
STAJ SAYILIYOR
Normal şartlarda emeklilik hesabında staj başlangıcı ve stajda geçen süreler dikkate alınmıyor. Ama doğum borçlanmasında farklı bir uygulama bulunuyor. Anneler eğer staj başladığı tarihten sonra doğum yapmışlarsa bu doğumları 3 çocuğa kadar borçlanarak 2 bin 160 gün kazanıyor. Bu süreler prim gün sayısına eklenerek belli şartlarda 6 yıl erken emeklilik imkanı sağlanıyor. Böylece erken yaşlardaki çocuklar da borçlanılabiliyor.

ANNELERİN TALEBİ
Bu arada binlerce anne sigorta öncesi doğumların da borçlanılabilmesi imkanının verilmesini istiyor. Önce evlenip çocuk yaptıktan sonra çalışmaya başlayan anneler böylece prim günlerini tamamlama imkanını erkeklerde olduğu gibi kendilerine de verilmesini istiyor. Anneler, "Böylece eşitlik de sağlanacak. Sigortadan önceki doğumları borçlanmamız bize ek prim kazandıracak. Emeklilik hakkımız olacak" dediler.
ÖRNEK HESAPLAMA
Ayşe hanım 10.04.1990 tarihinde işe girerek çalışmaya başladı. Ayşe hanımın doğum tarihi ise 02.03.1970. Ayşe hanım bu süre içinde çeşitli işyerlerinde çalıştı. Toplamda da 4700 gün prim biriktirebildi. Ayşe hanım bu arada 1998 yılında bir de çocuk dünyaya getirdi.

* Ayşe hanım için emeklilik şartları 20 yıl 46 yaş ve 5.375 prim günü olarak görülüyor.
* Ayşe hanım emekli olmak istiyor.
* Ayşe hanımın yaş ve yıl şartları tamam ama primi 675 gün eksik. Hemen doğum borçlanması yaparak bu primleri tamamlayıp 2 yıl erken emekli olabilecek.

YARIN: ENGELLİ ÇOCUK ANNESİ PRİM VE YAŞ KAZANIR