Promosyon yaza cepte

Emeklilere promosyon için pazarlıkta sona yaklaşıldı. Yazın ceplere girmesi beklenen promosyonda şu an ulaşılan rakam 900 lira. 2 formül masada...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Nisan 2016 Güncelleme 28 Nisan 2016, 01:33
Promosyon yaza cepte

İÇİNDEKİLER

Hükümet, emeklilerin promosyon hayalini gerçeğe dönüştürmeye hazırlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 11 milyona yakın emeklinin maaşlarını aldığı bankadan promosyon elde etmesi için seferber olmuş durumda. Bakanlık yetkilileri, bankalarla promosyon için sıkı pazarlık yapıyor. Yaz başına kadar sonuca ulaşılması ve emeklilerin yaz aylarında promosyonu cebine koyması planlanıyor. Bankalar ile pazarlıklar '3 yıllık dönem için 300 lira' şeklinde başlamıştı. Şimdi ise ulaşılan rakam 3 yıllık dönem için 900 lira. Bankalarla görüşmeleri sürdüren Bakanlık yetkilileri, rakamın daha da artırılması için çalışıyor.

NASIL ÖDENECEK?
Promosyonda 2 formül üzerinde durulduğu da ifade ediliyor. İlk formüle göre, tüm bankalar aynı tutarı ödeyecek. Emekli, hangi bankadan maaş alıyorsa olsun aynı tutarda promosyon alacak. İkinci formüle göre ise, anlaşılan tutar taban olacak, isteyen banka rekabet içinde daha fazlasını verebilecek. Yani banka anlaşılan tutarın altında ödeme yapamayacak, eğer isterse emeklileri kendi şubelerine çekmek için promosyonu artırabilecek. Anlaşmanın sağlanmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu, bankalarla protokol imzalayacak. Ardından da emekliler promosyona kavuşacak. Bankalar promosyonu emeklilere peşin olarak ödeyecek. Tek şartı ise ödemeyi kapsayan dönem boyunca bankayı değiştirmemek olacak.

ÖZELLER PASTADAKİ PAYI BÜYÜTECEK
Emeklilere maaş ödemesi dağılımında kamu bankaları yaklaşık yüzde 80'lik paya sahip bulunuyor. PTT ile bu oran yüzde 90'a ulaşırken; özel bankaların payı ise yüzde 10 civarında. Eğer promosyonda taban tutar üzerinden anlaşma yapılırsa, özel bankaların bu pastadaki payını artırmak için emeklilere belirlenen tutarın üstünü vaat edebileceği üzerinde duruluyor.

YARIN: İNTİBAK ZAMMI NE ZAMAN?