Üçüncü zam hesapta

Kendi işini yapan SSK ve Bağ-Kur emeklileri 11.1’lik zammı bu ay alacak. Emekliler ellerine geçecek parayı TAKVİM’den öğreniyor. İşte o tablo...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Nisan 2016 Güncelleme 24 Nisan 2016, 10:17
Üçüncü zam hesapta

İÇİNDEKİLER

Kendi işini yapan emekliler için bir külfet haline gelen Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yüzde 15'ten yüzde 10'a indirildi ve son olarak geçtiğimiz aylarda çıkartılan torba yasa ile de tamamen kaldırıldı. Küçük bir dükkan işleten, ya da kendi adına iş yapan emekliler hem vergi ve prim ödüyor hem de maaşından yüzde 10 kesintiye katlanıyordu. Bu durum Nisan ayı itibariyle tamamen tarihe kavuştu. Bu ay kendi adına çalışan emekliler maaşlarını tam almaya başladılar. Hangi emeklinin yeni maaşı kaç lira olacak sizin için hazırladık. Maaşınıza göre hesabınızda olması gereken yeni ücreti tablomuzdan görebilirsiniz.
381 LİRAYI BULUYOR
SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olup kendi işini yapanlar da kesintisiz maaşlarına kavuşmuş oldular. Böylece emekliler, yüzde 11.1 gelir artışı elde etmiş olacak. Bu düzenleme sayesinde SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olup kendi işini kuran emekliler, 87 lira ile 381 lira arasında zam almış olacak. Halen en düşük emekli aylığı (Bağ-Kur tarım) 874 lira 19 kuruş. Bu maaşı alan emeklilerden Bağ- Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin eline yüzde 10'luk kesinti nedeniyle 786 lira 77 kuruş geçiyor. Kesinti kalkması sayesinde bu emeklilere 87 lira 42 kuruş fazla para yatacak. En yüksek emekli maaşı da (SSK) halen 3 bin 814 lira. Ancak bu maaşı alan emeklilerden Bağ- Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin eline destek primi kesintisi nedeniyle 3 bin 431 lira 60 kuruş geçiyordu. Kesinti kalkınca, bu emekliye artık her ay fazladan 381 lira 40 kuruş yatırılacak. Halen Bağ- Kur'lu olarak çalışan memur emeklileri, bu zammı geçen ay almıştı. Memur emeklilerinin kesinti farkı yatırılmıştı.
HER ÇALIŞANA YOK !
Bu düzenleme, bir işveren yanında çalışan emeklileri kapsamıyor. SSK kapsamında yaşlılık aylığı alıp özel sektör işyerlerinde aylığını kestirmeden SSK kapsamında çalışmaya devam edenler ile Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında emekli ve yaşlılık aylığı alıp SSK kapsamında çalışanların işverenleri, sigortalılara ödedikleri ücretten Sosyal Güvenlik Destek Primi keserek SGK'ya aylık prim ve hizmet belgesi bildirmeye devam ediyor. İşverenler, sigortalıya ödediği ücret üzerinden yüzde 7.5 oranında kesinti yapıyor, yüzde 24.5 oranını da kendileri ilave ederek SGK'ya bildiriyor.

YARIN: Memur emeklisine çifte zam