Çalışan emekliye piyango vurdu

Ocak’ta tüm emekliler çifte zam elde ederken; halen Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşlarındaki kesinti bitti. Emeklilerin gelirinde 345 liraya varan artış oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Nisan 2016 Güncelleme 23 Nisan 2016, 02:42
Çalışan emekliye piyango vurdu

İÇİNDEKİLER

Bu yılın başında tüm emekliler çifte zam alırken; hükümet, çıkardığı yasa ile halen kendi hesabına çalışan emeklilere üçüncü zammı sağladı. Emekli olup Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin maaşlarından yapılan yüzde 10'luk kesinti tarihe karıştı. Kesintinin kaldırılmasıyla kapsamdaki emeklilere yüzde 11.1'lik bir gelir artışı imkanı sağlandı. Söz konusu artışa kendi işini yapan memur emeklileri geçen ay kavuştu. SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olup halen Bağ-Kur'lu olarak çalışmaya devam edenlere de artış bu ay yansıdı. Bu ayki maaş ödemelerinin başlamasıyla emekliler de zamlarını ceplerine koymaya başladı. Kendi işini yapan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, yüzde 11.1'lik gelir artışını maaş ödeme günlerinde hesaplarında görüyor.

BÜYÜK BÖLÜMÜ ESNAF
Bu düzenlemeden 655 bin emekli yararlandı. Kesintinin kaldırılmasıyla kapsamdaki emeklilerin gelirlerinde yaklaşık 63 ile 345 lira arasında artış gerçekleşti. Söz konusu zamdan yararlananların büyük bölümünü esnaf emeklileri oluşturuyor. Esnaflık yapanların büyük bölümü, emekli olduktan sonra da işlerine devam ediyor. Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin kaldırılması, bu kesimin beklentilerinin ilk sırasında yer alıyordu. Yüzde 10'luk kesintinin bitmesi, büyük sevince yol açtı.

KİMLERİ KAPSAMIYOR ?
BU düzenleme işveren yanında çalışan emeklileri kapsamıyor. SSK kapsamında yaşlılık aylığı alıp özel sektör işyerlerinde aylığını kestirmeden SSK kapsamında çalışmaya devam edenler ile Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında emekli ve yaşlılık aylığı alıp SSK kapsamında çalışanların işverenleri, Sosyal Güvenlik Destek Primi ödüyor.

KİMLERİ KAPSIYOR ?
4/a (SSK-hizmet akdiyle çalışanlar), 4/b (Bağ-Kur-kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ve 4/c (Emekli Sandığı-kamu görevlileri) kapsamında emekli ve yaşlılık aylığı alıp vergi mükellefi, şirket ortağı ve esnaf olarak kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya devam edenlerin aylıklarından yapılan yüzde 10 oranındaki Sosyal Güvenlik Destek Primi Kesintisi kaldırıldı.

NASIL HESAPLANIYOR ?
Maaşı bin 500 lira olan bir emeklinin eline, yüzde 10'luk kesinti nedeniyle bin 350 lira geçiyordu. Bu kesintinin kalkmasıyla emekli maaşını tam alacak yani eline bin 500 lira geçmeye başlayacak. Yani bu emeklinin geliri 150 lira, bir başka deyişle yüzde 11.1 artmış olacak.

YARIN : Kim kaç lira alacak?