İşten çıkarılana güvence

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Şubat 2016 Güncelleme 20 Şubat 2016, 02:04
İşten çıkarılana güvence

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de yasalar, 20 milyon çalışana önemli güvenceler sağlıyor. İşten çıkartılanlar, işsiz kalanlar; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, işsizlik maaşı, işe iade imkanı gibi haklarla korunuyor. İşte bu 4 önemli güvence;

Kıdem tazminatı: İşten kendi kusuru dışında çıkartılan ya da haklı bir sebeple istifa eden çalışanlara ödeniyor. Her yıl için bir brüt maaş olarak hesaplanıyor.
İhbar süresi: İşten çıkartılan ya da kendisi ayrılan işçi için konulan bir süreyi ifade ediyor. Çalışan açısından bakıldığında; işveren işçiyi işten çıkartmışsa belli bir süre iş arama izni vermek zorunda. Bunu vermiyorsa da işçiye parasını ödüyor. İşçinin o işyerinde çalışma süresi 6 aydan kısa ise 2 hafta, 6 ay-1.5 yıl arası ise 4 hafta, 3 yıla kadar ise 6 hafta, 3 yılı geçmişse 8 hafta karşılığı para ödeniyor.
İşe geri dönüş; İşten çıkartılan işçi, o işyerinde en az 6 ay çalışmış ise ve burada en az 30 işçi varsa, işine iade davası açabiliyor. İşten çıktıktan sonra 1 ay içinde dava açma zorunluluğu var. İşveren 10 gün içinde başvuran işçisini 1 ay içinde geri almak zorunda, almazsa 4 ile 8 brüt maaş ödüyor.
İşsiz kalan, işsizlik maaşı da alabiliyor. Son 3 yılda 600 gün ve son 4 ayda sigorta primleri yatan kişiler çalışma sürelerine göre işsizlik maaşı alıyor. İşsizlik maaşı brüt ücretin yüzde 40'ı kadar oluyor. Ama bir üst sınırı var. O da asgari ücretin yüzde 80'i. Yani bu yıl için bin 317 lira.