Rus ruleti

Ekonomisi büyük oranda Türkiye'ye bağlı olan Rusya, ekonomik kumar oynuyor. Devlet Başkanı Sözcüsü 'Türkiye'ye ambargo yok' dedi ama turlar iptal edildi, TIR'lar gümrükte bekletiliyor, gıda ürünlerine denetim arttı, Türkler havaalanında eziyet görüyor, işadamları tutuklandı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Kasım 2015 Güncelleme 27 Kasım 2015, 01:41
Rus ruleti

İÇİNDEKİLER

Tüm uyarılarımıza rağmen sınırımızı ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi sonunda iki ülke arasında başlayan gerginlik azalsa da ekonomi alanında bazı olumsuzluklar yaşanıyor. Oysa Rus ekonomisi büyük oranda Türkiye'ye bağlı olarak yürüyor. Son çeyrekte yüzde 4'ten fazla küçülen Rus ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarından birisi, Türkiye'ye yapılan ihracat.

BOYKOT YAPMAYACAĞIZ
Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye'den
ithal edilen ürünlere ambargo uygulamayı düşünmediklerini belirtti. Peskov, "Ancak Türkiye'den ithal edilen ürünlere daha sıkı denetim uygulayacağız" ifadelerini kullandı. Yapılan bu açıklamaya rağmen, Rusya'nın özellikle Türk mallarına ve işadamlarına karşı tutumu birdenbire değişti.



GÜMRÜK KAPANDI: Önceki gün alınan bir kararla, Türk mallarının Rus gümrüklerine girişi durdu. Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Dalgakıran, Rusya ile gerilen siyasi ilişkilerin ardından, tüm Türk mallarının Rus gümrüklerine girişinin durduğunu, malların kabul edilmediğini söyledi.



DENETİM ARTIRILDI: Türkiye'den gelen gıda ürünlerine denetim sıkılaştırıldı. Türkiye'den ithal edilen gıda ürünlerinin yüzde 15'inin Rus düzenlemelerine uymadığı belirtilerek, gıda güvenliği kurumu Rosselkhoznadzor'a denetimin sıkılaştırılması için talimat verildiği ifade edildi. Rusya'nın Türkiye'den gıda ithalatı ağırlıklı olarak sebze, meyve ve et ürünlerinden oluşuyor.



TURLAR İPTAL: Önceki gün Türkiye ile turizm hareketinin bitmeyeceğini açıklayan Rus tur operatörleri, gelen talimat üzerine rezervasyonları iptal etmeye başladı. Bazı uçaklar, sadece Rus turistleri ülkelerine götürmek için boş olarak Antalya'ya geldi. Yaşanan gelişmeleri doğrulayan Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Rusya Dışişleri Bakanı'nın 'yolcuları geri çek, gönderme' gibi açıklama ve tavsiyeleri üzerine, dünden itibaren uçakların gelmemeye başladığını kaydetti. Ayık, gelecek yıl için endişelerinin bulunduğunu söyledi.

EKONOMİSİ BİZE BAĞLI
Petrol fiyatlarındaki düşüş, batılı ülkelerin yaptırımları ve durgunluk nedeniyle zor günler geçiren Rusya için, yıllık 25 milyar dolar düzeyinde ihracat yaptığı Türkiye önemli bir ticari ortak konumunda bulunuyor. 2 ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2010'daki 26.2 milyar dolar düzeyinden 2014 sonunda yüzde 17.3 artışla 31.2 milyar dolara yükseldi. Bu yılın 9 aylık döneminde ise dış ticaret hacmi, 18.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye'nin geçen yıl 157.6 milyar dolar tutarındaki toplam ihracatının 5.9 milyar dolarlık (yüzde 3.8) kısmı Rusya'ya yapıldı. Rusya, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasında. Rusya, Türkiye'nin ithalatında 5 yıldır ilk sırada. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin en önemli boyutunu enerji oluşturuyor. Türkiye, geçen yıl Rusya'ya doğalgaz için 10 milyar dolar ödedi. Rusya bu dönemde ekonomik krizle boğuşuyor. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.2 daralan Rus ekonomisi, son çeyrekte yüzde 4.1 küçüldü. Bu veriler, Rusya'nın Türkiye ile ters düşmesinin ekonomik bir intihar olacağını da gösteriyor.

ÇÖZÜM BULUNMALI
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan: Soğuk savaş sonrasında ilişkiler karşılıklı fayda temelinde yürütülüyor. Yatırım, enerji, inşaat ve turizm alanlarında ilişkiler oldukça yoğun. Krizin yapıcı girişimlerle çözülmesinde her 2 ülke için fayda görmekteyiz.


GERİLİM TIRMANMASIN
Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan: Gerilimleri tırmandırıcı değil yatıştırıcı olmak herkesin sorumluluğudur. Türkiye-Rusya İş Konseyi olarak, 2 ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması amacıyla yürüttüğümüz faaliyetlerimize devam edeceğiz.

BARIŞLA AŞILSIN
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün:
Türk yurt dışı müteahhitlik hizmetleri açısından en önemli pazarlardan biri konumundaki Rusya ile sıcak gündemde kırılganlığını koruyan ülkelerarası ilişkileri yakından izliyoruz. Sorunun barışçıl bir şekilde aşılmasını bekliyoruz.