1 Aralık komisyon 1 Ocak bin 300 lira

Asgari ücret tartışmalarına, hükümet son noktayı kurdu: 1 Aralık'ta komisyon toplanacak. 1 Ocak'ta da bin 300 lira olacak. 'Olmasın' lobisinin hevesi kursağında kalacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Kasım 2015 Güncelleme 14 Kasım 2015, 02:09
1 Aralık komisyon 1 Ocak bin 300 lira

İÇİNDEKİLER

Hükümet,halen net bin lira olan asgari ücretin 1 Ocak'ta bin 300 lira olmasında kararlı. 'İşçi çıkartırız', 'Yurt dışına gideriz' gibi tehditler savuran işadamlarının bayraktarlığını yapan Aydın Doğan medyası ve işbirlikçisi İngiliz BBC'nin, hükümeti vaadinden geri adım attırma çabaları sonuç vermedi. Hükümet konuya son noktayı koydu: "1 Aralık'ta komisyon toplanacak. 1 Ocak'ta asgari ücret bin 300 lira olacak"

1 OCAK'TA UYGULANACAK
Başbakan Ahmet Davutoğlu dün asgari ücretin 1 Ocak'ta bin 300 lira olacağını bir kez daha tekrarlayarak, karşı lobinin hevesini kursağında bıraktı. Eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Asgari Ücret Komisyonu 1 Aralık'ta toplanıyor. Hükümetin tavsiyesi komisyona iletilecek ve asgari ücret 1 Ocak 2016 itibarıyla bin 300 lira olacak" dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de, vaatlerinin 3 ay içinde uygulanacağını söyledi.

YÜK HAFİFLETİLECEK
Zeybekci
, "Asgari ücretin bin 300 TL olarak uygulanmasıyla ilgili en ufak bir tereddüt yoktur. Bu olacaktır ve 1 Ocak'tan itibaren uygulanacaktır" dedi. Bunun reel sektöre bir yük getirmesinin de doğal ve normal olduğunu söyleyen Zeybekci, şöyle konuştu: "Orada şöyle bir hesap yaptık; 2016 asgari ücret beklenti zammını üzerine koyarak aradaki farkı bulduk. Aradaki farkla ilgili de ne yapılabilir, onu gözledik. Dün (önceki gün) açıkladığım konu da 'asgari ücretin bir kısmını Hazine ödeyecek' anlamında değil yüklerle ilgilidir. Yeni hükümet açıklansın, bunlar en kısa sürede gerçekleştirilecek."

ATALAY : BİZ EVET DİYORUZ
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay
, asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin, "Biz 'evet' diyoruz, hükümet 'evet' diyor, işverenlerin de 'evet' diyeceğini umut ediyorum. Asgari ücretle çalışan işçiler Ocak ayının başından itibaren bin 300 lira almaya başlayacak" dedi.

MALİYETİN YARISI DEVLETTEN 1 YIL DESTEK
Asgari ücretin bin 300 liraya çekilmesiyle işverenin sıkıntıya girmesini önlemek için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Üzerinde durulan formüle göre, asgari ücretin bin 300 liraya çıkması ile ortaya çıkacak maliyetin yarısını devlet üstlenecek. Özellikle üretim sektörüne yönelik destek uygulanacak. Bu sektörün maliyetin tamamını karşılaması mümkün görünmüyor. Devletin verdiği destek 1 yıl geçerli olacak. Bu sürenin sonunda işveren maliyeti tek başına üstlenmeye devam edecek. Destekleme uygulamasının devlete toplam maliyeti 3 milyar lira olacak.

VATANDAŞ MEMNUN
AK Parti hükümetinin, 1 Ocak'tan itibaren asgari ücretin bin 300 TL'ye yükseltileceğini açıklaması, vatandaşları memnun etti. Fatih Kayısı isimli vatandaş, asgari ücretin artması ile beraber ailelerin rahatlayacağını dile getirdi. Esnaflık yapan Erkan Erdoğan, "Asgari ücretin bin 300 TL olması çok güzel bir uygulama olacak. Ekonomimiz canlanacak. İnsanlar ne kadar çok kazanırsa o kadar da çok harcama yapar" derken; Nuriye Yılmaz adlı vatandaş da "Asgari ücretin artması ile beraber işçilerin iş gücünde de artış olur" yorumunu yaptı. İşçi Besim Yüksel, asgari ücretle çalıştıklarını ve ücretin kendilerine yetmediğini belirterek, "Asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasını istiyoruz. Zor geçiniyoruz" diye konuştu. Adem Turan isimli işçi de, "Asgari ücretli bir kişi olarak sevinçliyim" şeklinde konuştu.