657 devrimi

TAKVİM'in dün gündeme getirdiği 657 devriminin detayları belli olmaya başladı. '4a, 4b, 4c bitiyor. Performansa göre maaş belirlenirken, garantili iş dönemi de sona eriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Kasım 2015 Güncelleme 12 Kasım 2015, 01:54
657 devrimi

İÇİNDEKİLER

Hükümet, 'eşit işe eşit ücret ve intibak' yasalarının ardından çalışma yaşamında bir dizi radikal adıma daha imza atıyor. TAKVİM'in dün gündeme getirdiği çalışmanın detayları belli olmaya başladı. Mevcut 5 ayrı devlet personel rejimi tek yasa altında toplanarak, ödeme çeşitleri yeniden tanımlanacak. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak değişikle; kamu kurumlarının tamamında 'sicil değil performans' kriteri uygulanacak, part-time, evden çalışma gibi uygulamalar başlayacak, 'garantili iş' dönemi kapanacak. Çalışma eski Bakanı Faruk Çelik, 2019'a kadar çalışanların tüm sorunlarını çözeceklerini belirtirken, memur yasasının da çağa uygun hale getirileceğini söyledi. Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve diğer kamu kurumu temsilcilerinden oluşturulan komisyonun üzerinde çalıştığı, kamuda çağ atlatacak düzenlemeler şöyle:
- Çalışanlar arasında '4a, 4b, 4c' şeklindeki harf karmaşası bitecek. Aynı işi yaptığı halde farklı maddi, sosyal haklara sebep olan bu uygulama kalkacak.
- Personel rejimi, sosyal güvenlikte olduğu gibi tek çatı altında toplanacak.



ÜCRETE AYAR?
Kamuda yaklaşık 50 çeşit ödeme yapılıyor. Bu sayının 10'a düşürülmesi öngörülüyor. Bu da temel ücret, hizmet farkı, performans, ek ödenek, ders ücreti ve vekalet ücreti şeklinde belli başlıklar halinde olacak.
- Özel sektörde olduğu gibi işini yapmayanın meslek hayatı bitecek. İş garantisi olmayacak.
- Kamuda memur-işçi ayırımı bitecek.
- Kamuda uzman kadrosunda çalışan personelin özlük hakları iyileştirilecek.
- Kıdemli personelin az gelişmiş bölgelerde görev yapması teşvik edilecek.
- Performans, özlük haklarının belirlenmesi ve terfi de daha etkili olacak. Daha çok çalışan, daha fazla katkı sağlayan memura yüksek ücret verilecek.
- Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan sözleşmeli memur, işçi statüsündeki çalışanların hepsi 'kamu çalışanı' olacak.
- Özlük ve sosyal haklarda değişikliğe gidilmeyecek. Doğum izni, hastalık, teşvik sistemi konusundaki haklar korunacak.

ÇALIŞMAK ŞART
Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim öncesinde, 657'nin yeniden ele alınması gerektiğini söylemişti. Davutoğlu, bir memurun hukuki teminatlar altında olabileceğini ancak durumun performansları etkilememesi gerektiğini ifade etmişti.

Hazal ATEŞ