Emekliye 3'lü zam

1- Çalışan emeklilerin maaşından yüzde 10'luk prim kesintisi kalkacak 2- SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 100 TL seyyanen artış var 3- Ocak ayında tüm emeklilerin maaşlarına zam gelecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ekim 2015 Güncelleme 28 Ekim 2015, 02:20
Emekliye 3’lü zam

İÇİNDEKİLER

Emekliler maaşlarını artıracak gelişmelere odaklanırken; AK Parti'nin seyyanen zam ve destek primi müjdeleri yeni zamların yolunu açtı. Ocak ayında tüm emeklilerin maaşları artırılacak. 8.9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi, 2015 yılının ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zam alacak. 1.9 milyon memur emeklisi ise toplu sözleşme kapsamında memurlar gibi yüzde 6 zam ve oluşursa enflasyon farkı alacak. Enflasyon farkı emeklilerin maaşlarına Ocak ayında yatırılacak.

ÇİFTE ARTIŞ
AK Parti
'nin seçim beyannamesi ise, bu rutin artışların yanı sıra yeni zamları gündeme getirdi. Buna göre; çıkarılacak yasayla tüm SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin maaşlarında 100 lira seyyanen artış yapılacak. Böylece emekliler, yıllık bin 200 liralık bir gelire kavuşacak. Üstelik bu artıştan, geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan 100 liralık seyyanen zammı alanlar da faydalanacak. Bu emekliler de böylece yıllık 2 bin 400 liralık gelire kavuşmuş olacak. AK Parti'nin yapacağı seyyanen zam düzenlemesiyle 100 liralık ekstra artıştan yararlanamayan emekli kalmayacağı gibi, bazı emekliler de ikinci kez yararlanacak. Hükümet, Temmuz'da maaşı bin 100 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ekstra zam vermişti. Eylül'de de tüm memur emeklilerine ortalama 100 lira artış yapılmıştı.

KESİNTİ BİTİYOR
Yine AK Parti'nin seçim beyannamesine göre, emekli esnafın maaşından yapılan destek primi kesintisi kaldırılacak. 1 Kasım seçim beyannamesinde, "Yüzde 15'ten yüzde 10'a indirdiğimiz Bağ- Kur sigortalısı olan esnafımızın emekli aylıklarından yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisini tamamen kaldıracağız" denildi. Hükümet, daha önce çıkardığı yasayla, ticari faaliyette bulunanlardan yapılan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisini Temmuz ödeme dönemi itibariyle yüzde 10'a indirmişti. Böylece ticari faaliyette bulunan emeklilerin maaşındaki kesinti yüzde 5 azalmıştı. Yeni yapılacak düzenlemeyle de bu kesinti tamamen bitirilecek. Böylece maaşlar artmış olacak. Çalışan emekliler, yüzde 10'luk bir avantaj yakalayacak. Bu düzenlemeden yaklaşık 550 bin çalışan emeklinin yararlanacağı belirtiliyor.

HERKESİN EVİ OLACAK
AK Parti, evi olmayan emekli kalmamasını hedefliyor. Bu kapsamda başlatılan çalışmalar, önümüzdeki dönemde hızlandırılacak. Satışa sunduğu projelerde emeklilere kontenjan ayırmaya başlayan TOKİ, Türkiye'nin her şehrinde ev alma imkanı sunacak. Emekliler 250 liradan başlayan taksit ve 240 ay vade ile ev alacak.