İntibak maratonu başlıyor

2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için Yargıtay maratonu start alıyor. Yargıtay, konuyu Kasım ayında detaylı inceleyecek. Çıkacak olumlu karar, emeklilere 50-355 lira arasında zam getirecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ekim 2015 Güncelleme 26 Ekim 2015, 01:32
İntibak maratonu başlıyor

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca emeklinin beklediği intibak için yeni süreç başlıyor. İşçi, Memur ve Bağ- Kur Emeklileri Derneği (İMBED) ile Türkiye Emekliler Derneği'nin (TÜED) idare mahkemelerinden olumsuz sonuç çıkınca Yargıtay'a taşıdığı davalar Kasım'da ele alınacak. Yargıtay'ın vereceği olumlu karar, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara 50 ile 355 lira arasında zammın yolunu açacak. İki dernek de; 2000 yılı ve öncesinde emekli olanlara Ocak 2013'te verilen intibak zammının, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara da yansıtılması gerektiğini belirterek, yerel mahkemelere başvurmuştu. Mahkemeler bu talebe olumsuz yanıt vermişti. Dernekler, kararı temyiz ederek, emeklilerin intibak davasını bir üst mahkemeye taşıdı.

GÖZLER YARGITAY'DA
İMBED Başkanı Hamdi Öz'ün Yargıtay'a taşıdığı intibak davası, 21'inci Hukuk Dairesi'nde görülecek. Hamdi Öz, Yargıtay sürecinin 2 Kasım sonrasında başlayacağını belirterek, "Yargıtay'ın emeklilerin lehine karar vereceğini düşünüyoruz. Davanın hızla sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi. TÜED'in Yargıtay'a taşıdığı davada da süreç önümüzdeki günlerde başlayacak. Yargının intibak zammına 'Evet' demesi durumunda, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara, 2000'den öncekilere yapıldığı gibi 50 ila 355 lira arasında zam gündeme gelecek.

SON SÖZÜ SÖYLEYECEK
Yargıtay, yerel mahkemenin kararını ya onaylayacak ya da bozacak. Bozması durumunda yerel mahkeme davayı yeniden görecek. Yerel mahkeme eğer kararında direnirse, son sözü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu söyleyecek. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun vereceği karar kesin hükmünde olacak. Yargıdan intibak kararı çıkması halinde, bunun 2000 yılı ve sonrasında emekli olan herkese uygulanması için yasa çıkartılması gerekecek.