Gövde gösterisi

Türk savunma sanayinin görücüye çıktığı High Tech Port by MÜSİAD Katar Fuarı açıldı. Şirketlerimiz fuarda gövde gösterisi yaptı..

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ekim 2015 Güncelleme 07 Ekim 2015, 01:36
Gövde gösterisi

İÇİNDEKİLER

Türk ve Katar savunma sanayisinin öncü kuruluşlarını buluşturan High Tech Port by MÜSİAD Qatar Fuarı ve 19. Uluslararası İş Forumu, Katar Ulusal Fuar Merkezi'nde başladı. Açılışta konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye ve Katar'ın güvenlik ve istikrara yönelik çabalarına işaret ederek, "Bölgede güvenlik, barış ve istikrarın sağlanması için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye ve Katar, bölgelerinde ve dünyada en fazla güvenlik sağlayan ülkeler arasında yer almaktadır" dedi. Gönül, tüketici ve yatırımcıları bir araya getiren fuarın, aynı zamanda ileri teknolojiyle üretilmiş ürünlere yatırım yapılmasını desteklediğini vurguladı.

GELECEĞİ İNŞA EDECEĞİZ
Katar Savunma Bakanı Hamad Bin Ali El-Atiyyah
de dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğine işaret ederek, bu dönemlerde uluslararası işbirliğinin daha fazla önem kazandığına dikkati çekti. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ise, "Bu fuar Türkiye'nin ve Katar'ın ortak geleceğini inşa etmek ve yüksek teknoloji alanındaki iş geliştirmesini en verimli seviyede tutmak üzere planlandı" diye konuştu.

67 FİRMA KATILIMCI OLDU
Fuarda Türkiye'den 67 firma ve kurumun katılımcı olarak yer aldığını söyleyen Olpak, sözlerine şöyle devam etti: "Bize göre bu sadece bir fuar değil, bir kalkınma medeniyeti projesidir. Teknolojik birikimin dost, müttefik ve kardeş ülkelerle paylaşılması gerekliliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeleri arasında ileri teknoloji paylaşımı ihtiyacı bu etkinliği zorunlu kılmıştır. Bundan sonraki hedefimiz, bu fuar ve iş forumunu Suudi Arabistan, Kuveyt ve Pakistan gibi ülkelerle de gerçekleştirmektir. Elbette diğer ülkeler ile de devam edeceğiz. İş forumunun bu seneki teması 'İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Arasında Savunma Sanayi ve Yüksek Teknoloji İşbirlikleri'dir."

İŞBİRLİĞİNİN KİLİT TAŞI SAVUNMA SANAYİ

Fuarın açılışında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye- Katar ilişkilerine yönelik şu değerlendirmede bulundu: "İki kardeş ülke arasındaki stratejik ilişkilerin kazandığı yeni boyut, çok farklı alanlarda birlikte çalışmamız için yeni fırsatlar sunuyor. Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı süreçte işbirliğimizi geliştirmemiz, tecrübe bilgi ve teknoloji paylaşımını artırmamız önemlidir. Stratejik önemi olan savunma sanayini ikili işbirliğimizin kilit taşı olarak gördüğümüzü belirtmek istiyorum."

HEDEF YÜZDE 100 YERLİ SAVUNMA
Fuara katılan BMC'nin Başkanı Ethem Sancak, Türkiye'nin dünya savunma liginde ilk 10'a girmesini umut ettiğini, zaten 2023 hedeflerinin de bu doğrultuda olduğunu söyledi. Sancak, yaklaşık 15 yıl önce savunma sanayi girdilerinin neredeyse tamamının ithal olduğuna dikkati çekerek, şu an yerlilik oranının yüzde 50'yi aştığını vurguladı. Şirket olarak hedeflerinin 2023'te yüzde 100'ü yerli bir savunma sanayinin inşasına destek vermek olduğunu kaydeden Sancak, "Biz millet olarak, ümmet olarak bir araya gelirsek tekrar güneş doğudan doğmaya başlayacak" diye konuştu.