Ekonomiye cansuyu

1 Kasım seçimleri sonrası için yol haritasını açıklayan AK Parti'nin beyannamesinde, her kesime müjdelerin yanı sıra, finansal istikrarın korunması, istihdam-refah artışının sağlanması, yatırım ve üretimin teşvik edilmesi ön plana çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ekim 2015 Güncelleme 06 Ekim 2015, 01:28
Ekonomiye cansuyu

İÇİNDEKİLER

AK Parti, 1 Kasım seçimleri için vatandaşın karşısına, ekonomik ve sosyal alanda somut adımlarla çıktı. Beyannamede, ekonomi, finansal istikrarın korunması, istihdam-refah artışının sağlanması, yatırım ve üretimin teşvik edilmesi, gelir seviyesinin artırılması, emeklinin milli gelirden daha fazla pay alması, güçlü toplum başlıkları ön plana çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün açıkladığı AK Parti'nin seçim beyannamesinde, yatırımların önünü açacak, büyümeye ivme katacak, kalkınma hamlelerini içeren şu başlıklar yer aldı:

İSTİHDAMA YENİ TEŞVİKLER: Özel sektör işyerinde 6 ay süreyle işbaşı eğitim programında çalışacak kursiyerlere net asgari ücret ödenecek. Program sonrası kursiyerler aynı işkolunda işe alınırsa, imalat sektöründe 42 ay, diğer sektörlerde 30 ay boyunca SGK işveren primini devlet karşılayacak.

ALTINLAR YASTIK ALTINDAN ÇIKACAK: Altın bankacılığı başta olmak üzere, altın olarak tutulan tasarrufların sisteme çekilmesi için yeni mekanizmalar devreye girecek.

İMALATA VERGİ DESTEĞİ: İmalat sanayisini teşvik için vergi istisnası getirilecek. Makineteçhizat yatırımlarında Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi istisna sayılacak.

ÖZKAYNAK KULLANIMINA TEŞVİK: Özkaynak kullanımına vergi kolaylığı sağlanacak.

ARA MALINDA KKDF SIFIRLANIYOR: Yatırım-ara malı ithalatında KKDF sıfırlanıyor.

GURBETÇİYE ARAÇ MÜJDESİ: Gurbetçinin Türkiye'ye getirdiği araç kalış süresi 2 yıla çıkıyor. Gurbetçilere 1 Kasım'a kadar THY uçuşlarında yüzde 20 indirim yapılacak.

ÖNCELİK FİYAT İSTİKRARI: Para politikalarının temel önceliği fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olacak.

ENERJİ YATIRIMLARI SÜRECEK: Doğalgaz depolama kapasitesi artırılacak. Yapımı süren Tuz Gölü Yeraltı Depolama projesinin ilk aşaması 2017'de, ikinci aşaması da 2019'da devreye alınacak.

2.3 MİLYARLIK SPOR TESİSİ: Bu yıl 2.3 milyar lira büyüklüğüne sahip 178 adet spor tesisi yapılacak.

İNTERNET KAFELERE DÜZENLEME: İnternet kafelerin şartları başta fiziki koşullar olmak üzere tüm bireylere hizmet verilebilmelerini teminen iyileştirilecek.

FİBERDE 4 MİLYON ABONE: Fiber erişim destekleme programı oluşturulacak. Fiber altyapı yatırımlarının artırılmasına önem verilecek.

HERKESE 2. EMEKLİLİK
Çalışma hayatındaki herkesin yaşlılıkta iki emekli maaşı birden alması için harekete geçilecek. Seçim beyannamesine göre; bireysel emeklilik sisteminde 'otomatik katılım' pilot çalışması yapılacak. Hayat sigortalarının ve uzun süreli özel sağlık sigortalarının geliştirilmesi sağlanacak.

'EVDE BAKIM 'HİZMETİ
Hükümet, 9 milyonun üzerinde engelli ve yaşlı için başlatılan 'evde bakım parasının' ardından evde bakım hizmetinin de sağlanacağı yeni sistemi hayata geçiriyor. Engelli, yaşlı ve onlara bakan yakınlarına ilaç gibi gelecek 'evde bakım desteği' sistemi ile devlet bakıma muhtaç vatandaşların evine ücretsiz sağlık ve diğer ev içi ihtiyaçlarını karşılayacak bakım elemanlarını gönderecek. AK Parti'nin seçim beyannamesinde de yer bulan 'evde bakım' sisteminde pilot uygulamaya başlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, sağlık, hasta bakımı ve ev temizliği gibi farklı alanlarda özel bakım elemanlarına eğitim vererek sayılarının artmasını sağlayacak. Uygulamada bakım elemanı desteği özel bakım merkezlerinden de alınacak. Bu merkezlere evde bakım hizmeti vermesi karşılığında her kişi için 793 lira ödeme yapılacak.

GÜNDÜZ BIRAK AKŞAM AL
Aile Bakanlığı ayrıca, evde yakınına bakanların işe gidip gelmesi, sosyal hayata katılmasını kolaylaştırmak için de 'gündüz bakım hizmeti' modelini uygulayacak. Vatandaş, engelli veya yaşlısını gündüz bakım hizmeti veren merkezlere bırakıp, akşam alabilecek. 30 gün bu merkezde yatılı kalma imkanı da verilecek.

KIDEM TAZMİNATI SORUNU ÇÖZÜLECEK
AK Parti'nin seçim beyannamesinde çalışanların sorunlarının çözümü için de pek çok madde yer alıyor. En çok sorunun yaşandığı kıdem tazminatı ele alınacak. Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunlar çözülecek. İşçisini çok çalıştıran işverene yaptırım uygulanacak. Fazla çalıştırmada para cezası verilecek.

YOKSULA KONUT BEDAVA İNTERNET
AK Parti'nin seçim beyannamesinde yoksullara ilişkin de pek çok düzenleme yer alıyor. Bunlar arasında konut kredisinde vergi muafiyeti ve internet erişimi de var. İşte bazı başlıklar:

YOKSUL AİLELERE İNTERNET:
Yoksul ailelere belirli ölçütlerde internet erişim imkanı sağlanacak. Fatih Projesi kapsamında dağıtılan tablet bilgisayarlardan alan çocukların bulunduğu aileler öncelikli olarak değerlendirilecek. Bu ailelere belirli bir kotada internet erişim hizmeti sunumu kamu kaynakları kullanılarak sağlanacak.

ÇİFTÇİYE DESTEK

ÇİFTÇİYE 10 MİLYARLIK HİBE: Bu yıl tarım sektörüne nakit olarak verilen hibe destekleri 10 milyar liraya ulaşacak. İşletme büyüklüğü 5 dekar altındaki meyve, sebze, süs bitkisi, ıtritıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilere destekleme ödemesi yapılacak.

ARAZİYİ BÜYÜTENE KREDİ: Arazisini büyütmek isteyen mirasçılara kredi verilecek. Çiftçilerden arazilerini birleştirerek büyük ölçekli tarım işletmesi oluşturanlara da özel destekler verilecek.

JET TREN YOLDA
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı seçim beyannamesinde bir sürpriz de Ankaralı ve İstanbullular'a çıktı. Hızlı trenle Ankara-İstanbul arasında 3.5 saate düşen yolculuk, yeni yapılacak yüksek hızlı tren hattıyla 1.5 saate indirilecek. Ankara'yı doğrudan İstanbul'a bağlayacak hattın fizibilite çalışmaları tamamlanırken, yeni hattın projelendirme çalışmalarına başlandı.

HAZAL ATEŞ- BURCU ÇALIK