Pahalı tezgah

Ürünün bol olduğu yaz aylarında bile cep yakan sebze-meyve, kışın da bütçeleri zorlayacak. Özellikle market fiyatları cep yakıyor. Üretici fiyatının kat kat üstündeki etiketler tepki çekiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ekim 2015 Güncelleme 05 Ekim 2015, 01:44
Pahalı tezgah

İÇİNDEKİLER

Tezgahlar yine yangın yeri gibi. Ürünün bol olduğu yaz aylarında bile cep yakan sebzemeyve fiyatları, kışın da bütçeleri zorlayacak gibi görünüyor. Özellikle marketteki ateş pahası fiyatlar tepki çekiyor. Üretici fiyatlarının kat kat üstünde satış yapılmasına vatandaş ateş püskürüyor.

KIŞ SEBZELERİ DE PAHALI
Son 1 ayda market fiyatı en çok artan ürünlerin başında salatalık, sivri biber ve domates geliyor. Tarlada 68 kuruş olan salatalık, sofraya 5 liraya varan fiyatla çıkıyor. Üreticinin 1 liraya sattığı sivri biber 3-7.5 lira, 49 kuruşa sattığı domates de 2.5-10 lira arasında fiyatla market tezgahlarına geliyor. Tezgahta yerini alan kış sebzelerinden pırasa 4.5, beyaz lahana 4 lira fiyatla tüketiciye ulaşıyor. Yaz sebzelerinden barbunya, fasulye fiyatları ise astronomik rakamlarıyla dikkat çekiyor. Barbunya 7, çalı fasulye 10 liralık fiyatıyla cepleri zorluyor.

SAĞLIKSIZ FİYATLAR!
Meyveler
de pahalılıkta sebzeleri aratmıyor. Hem son yaz meyveleri hem de yeni çıkan kış meyvelerinde fiyatlar yüksek. Mandalina 3.5, armut 4.5-8, ayva 6, muz 5, incir 10, şeftali 5-8, nar 4.5 liradan marketlerde boy gösteriyor. Üretici ile market fiyatı arasındaki büyük fark, hem tüketiciyi hem üreticiyi isyan ettiriyor. Uzmanlar, yüzde 500-600'ü bulan fiyat farklarına karşı önlem alınmasını istiyor. Aracıların azaltılmasının fiyat farkını azaltacağına dikkat çekiliyor.