Etiket soygunu

İthalat lobisi ile yerli üreticinin kavgası alevlendi, ete son 6 ayda yüzde 30 zam geldi. 50 lirayı geçen kuzu etinin bayram öncesi 60, 45 lirayı bulan dana etinin ise 50 liraya satılacağı ortaya atıldı. Etiketler şişirildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ağustos 2015 Güncelleme 01 Ağustos 2015, 01:28
Etiket soygunu

İÇİNDEKİLER

Ette yaşanan ithalatçı-yerli üretici kavgası vatandaşın cebini vuruyor. İddialara göre; ette ithalatın önünün açılmasını isteyen lobi, bilerek piyasaya ürün vermiyor ya da tüketici fiyatlarını şişiriyor. Karar vericilerin etkilenmesini sağlamaya çalışan lobinin bu oyunu, vatandaşın yüksek fiyatla et yemesine yol açıyor. Ramazan ayında yapılan zamların da etkisiyle son 6 ayda et fiyatlarının yüzde 30 arttığı belirtiliyor. Kurban Bayramı öncesi de üreticilerin hayvanları bayrama saklaması bahane edilerek yeni bir zam furyası başlatıldı. Son birkaç günde et fiyatları 5 liranın üzerinde arttı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi rakamlarına göre kesimhanelerde Ocak ayında 20 lira olan yağsız dana eti, Temmuz sonunda 25 liraya ulaştı. Afyon, Elazığ, Edirne ve Tokat'ta ise fiyatlar 26 lirayı aştı. Perakende piyasasında da fiyatlar 45 lirayı buldu. Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur, "Kuzu etinin kilosu 60 TL, dana etinin kilosu ise 50 TL olur" dedi. Besilik canlı hayvanın 15-16 liraya mal olduğunu, karkasa çevrildiğinde fiyatın en fazla 23 lira olması gerektiğine inandıklarını ifade eden Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı ise, 26 lirayı gören fiyatın çok fazla olduğunu dile getirdi. Bılıkçı, karkas et ithalatının gündeme alınması gerektiğini savunurken; TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan'daki fiyatları değerlendirirken "Kasaplık hayvan ve et ithalatına gerek yok. Yeterli üretim var. Fiyatlar, et ithalatını açtırmak isteyen lobilerin abartmasıyla artıyor" demişti.

'İTHALAT FELAKET OLUR'
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da "Besilik hayvan ithalatı sürsün. Biz et ithalatına karşıyız. Felaket olur" dedi. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise et fiyatlarının üretici için tatmin edici seviyede olduğunu belirtip, şöyle konuştu: "22 lira üretici için tatmin edici. 26 liraya çıkması ithalat lobisinin politikası. Sanki ihtiyaç var gibi bir algı yaratarak ithalat için ortam sağlanmaya çalışılıyor. Elinde ürün fazlası olan birçok ülke de Türkiye'nin ithalat kararı almasını bekliyor. Türkiye'ye yine binlerce canlı hayvan girecek, birilerinin de cebine para girecek. Bakanlık buna seyirci kalmamalı."

'VERGİ DÜŞÜRÜLSÜN'

Kırmızı ette fiyat artışı sürerken; üreticiler "Ucuz et için vergi düşürülsün" talebinde bulundu. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Bülent Tunç, "Besilik hayvan ithalatında yüzde 15 KDV'yi, kasaptaki yüzde 8 KDV'yi, yemdeki yüzde 8 KDV'yi düşürsünler. Zaten eti daha ucuza mal etmenin ve tüketmenin yolunu böyle buluruz" açıklaması yaptı.