Tek partiyle büyüdük

Türkiye, tek parti iktidarı ile 22 çeyrektir büyüyor. Yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde, yüzde 2.3 büyüme gerçekleşti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Haziran 2015 Güncelleme 11 Haziran 2015, 01:57
Tek partiyle büyüdük

İÇİNDEKİLER

TÜRKİYE, tek parti iktidarı ile 22 çeyrek kesintisiz büyümesini sürdürdü. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye, iç talepteki canlanmanın etkisiyle yüzde 2.3 büyüdü. Yüzde 1.6 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme dikkat çekti. Kişi başı milli gelir, 10 bin 168 dolar olarak gerçekleşti.

LOKOMOTİF TARIM
Türkiye İstatistik Kurumu
(TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; yılın ilk çeyreğinde büyümeyi yurt içi tüketim 3 puan, devletin nihai tüketim harcamaları 0.3 puan, özel sektör yatırımları 0.4 puan, stok değişmeleri 0.2 puan yukarı çekerken, kamu sektörü yatırımları 0.4 puan, net ihracat ise 1 puan aşağı çekti. Büyümenin alt detayları incelendiğinde, bu yılın ilk çeyreğinde özel tüketim harcamaları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.5 ile beklentilerin üzerinde artış kaydederken, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 2.5 arttı. Mal ve hizmet ihracatı yüzde 0.3 daraldı.
Özel tüketim harcamalarına bakıldığında, ilk çeyrekte en yüksek büyüme sırasıyla yüzde 16.9'la 'ulaşım ve haberleşme', ve yüzde 15.1 ile 'sağlık' harcamalarında oldu. Sektörel bazda, bu yılın ilk çeyreğinde tarım sektöründeki yıllık büyüme yüzde 2.7, imalat sanayiinde yüzde 0.8, ticarette yüzde 1, ulaştırmada yüzde 1.1 ve finanssigorta faaliyetlerinde yüzde 6.7 olurken, inşaat sektörü yüzde 3.5 daraldı.

EKONOMİ DAYANIKLI
Ali Babacan/ Başbakan Yardımcısı: Türkiye ekonomisi dışsal şoklara karşı dayanıklılığını sürdürüyor. 2015 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 577 bin kişiye istihdam sağlandı.
Mehmet Şimşek/ Maliye Bakanı: Ekonominin temelleri sağlam, siyasi belirsizlik uzun sürmemeli.
Taner Yıldız/ Enerji Bakanı: Rakamlar Türkiye'nin hedeflerine yaklaşacağını gösteriyor.
İbrahim Çağlar/ İTO Başkanı: Seçim süreci ve dış piyasalardaki belirsizliklere rağmen, ekonomimiz kendi dinamikleri içerisinde büyüme temposunu sürdürüyor.
Nurettin Özdebir/ ASO Başkanı: Büyümenin iç talep artışından kaynaklandığını görüyoruz. Bu tabii ki memnuniyet verici ancak iç talep artışının yılın geri kalan bölümünde devam edip etmeyeceğini şimdiden kestirmek zor.
Mehmet Büyükekşi/ TİM Başkanı: Gerçekleşen büyüme, Türkiye ekonomisinden gelen yaşam sinyalidir. Bunun üzerine biraz daha emek verilse, büyüme modeli çağın gereklerine göre tasarlanırsa hedeflediğimiz seviyelere ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.
Salih Bezci/ ATO Başkanı: İş alemi olarak büyümenin beklenenin üzerinde çıkmasından memnunuz. Bir an önce hükümetin kurulması ve yapısal reformların tamamlanacağı bir ekonomi gündemi oluşmasını arzuluyoruz.
Erdal Tanas Karagöl/ SETA: Son 13 yılda ekonomik göstergelerde yaşanan gelişmenin temelinde siyasal istikrar var. Türkiye'nin siyasal belirsizliklerinin çözümü ekonomiyi ilgilendiriyor.