Çalısan emekliye yüzde 5 destek

Hükümet, emekli olup çalışmaya devam edenlerden yapılan destek primi kesintisini yüzde 15'ten 10'a çekti... 630 bin emekli, aylık 153 liraya varan kazanç sağlayacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Mayıs 2015 Güncelleme 10 Mayıs 2015, 00:00
Çalısan emekliye yüzde 5 destek

İÇİNDEKİLER

Emeklilere seyyanen zam müjdesi veren hükümet, çalışan emeklileri de unutmadı. Çalışan emeklilerin sosyal güvenlik destek primi kesintisine neşter vuruldu. Ticari faaliyette bulunan emeklilerin maaşından yapılan destek primi kesintisi, yapılan yasal düzenlemeyle yüzde 15'ten yüzde 10'a çekildi. Uygulama Temmuz'dan itibaren başlayacak, emekli esnafın yüzü gülecek. 630 bin emeklinin maaşında yüzde 5 artış sağlanacak. 229 bin 653 SSK, 355 bin 886 Bağ-Kur, 44 bin 946 memur emeklisinin aylıklarından en fazla 153 lira, ortalamada 50 lira daha az kesinti yapılması suretiyle artış olacak. Bin lira maaşı olan emekliden aylık 150 lira yerine 100 lira kesinti yapılacak.

AYRICA ZAMLAR VAR
630 bin çalışan emekli, Temmuz'daki kazanımları, bununla sınırlı kalmayacak, diğer zamlardan da yararlanacak. Bu kişilerden SSK ve Bağ-Kur emeklisi olanlar, Temmuz'da, bu yılın ilk yarısında gerçekleşen enflasyon kadar zam ve durumları uyuyorsa seyyanen zam alacak. İlk 4 aylık enflasyon yüzde 4.71 çıktı, zam tahminleri yükseldi. İlk yarı enflasyonunun, dolayısıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammının yüzde 5-5.5 aralığında olması bekleniyor. Bu artışın ardından, yine Temmuz'da, maaşı bin 100 liranın altında kalanlar için seyyanen zam devreye girecek. Maaşı bin lira ve altında olanlar 100 lira artıştan yararlanacak. Bin liranın üzerindekilere ise maaşları bin 100 lirayı geçmeyecek şekilde seyyanen yapılacak.

Prim günü eksik olanlar beklemede
Yıl ve yaş şartlarını tamamlamış ancak prim günü eksiği olduğu için emekli olamayanlar, düzenleme bekliyor. Bu kişiler, kendilerine geçmişe dönük borçlanma imkanı tanınarak emeklilik yolu açılmasını istiyor. Bu konuda çalışma yapıldığı da biliniyor. Prim günü şartına takılan 100 bine yakın kişi bulunuyor. Bu kişiler, çalışmanın bir an önce tamamlanarak hayata geçirilmesini istiyor. TAKVİM'i arayan emekli adayları, "Yaşımızdan dolayı çalışamıyoruz ama prim günü eksiğimiz olduğu için emekli de olamıyoruz. Borçlanma yaparak emekli olabilmek istiyoruz. Müjde bekliyoruz" diyor.