'Dumanlı' koruma

Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde, geçen yıl don nedeniyle ürün alamayan kiraz üreticileri benzer sorunu bu yılda yaşamamak için bahçelerinde ateş yakarak önlem almaya çalışıyor.

Giriş Tarihi 27 Nisan 2015, 00:00 Güncelleme 27 Nisan 2015, 12:11
’Dumanlı’ koruma

İÇİNDEKİLER

Andırın ilçesinde kiraz üreticileri, tamamı ihraç edilen ürünlerinin dondan korumak için "duman" yöntemini kullanıyor.

İlçeye bağlı 1650 rakımlı Çığşar Mahallesi'nde yetiştirilen kiraz, aroması, büyüklüğü ve geççi olması nedeniyle özellikle Avrupa ülkelerinden rağbet görüyor.

Yılda ortalama 15 bin ton kiraz elde eden üreticiler, meyvenin tamamını yurtdışına gönderiyor. Geçen yıl dondan dolayı ürün alamayan çiftçiler, bu yıl benzer sorunla karşılaşmamak için bahçelerinde araç lastiği yakarak dumanla önlem almaya çalışıyor.

Andırın Kiraz Üreticiler Birliği Başkanı Erbay Erkek, meteorolojinin don uyarısının kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Geçen yıl da benzer bir durumla karşılaştıklarını anlatan Erkek, şöyle konuştu:

"Çığşar kirazının tamamı ihraç ediliyor. Geçen yıl dondan dolayı neredeyse ürün alamamıştık, bu yıl aynı problemi yaşamamak için uzmanların uyarısını da dikkate alarak bahçede araç lastiği yakarak duman yöntemini kullanıyoruz. İnşallah üreticilerimiz herhangi bir sorun yaşamazlar çünkü bölgemizdeki üretilen kiraz, büyüklüğü, aroması ve geççi olması nedeniyle avantaja sahip."

Erkek, Çığşar kirazının daha çok İngiltere, Almanya, Hollanda, Irak ve Rusya'ya ihraç edildiğini dile getirdi.

Üreticilerden Kemal Kertmen ise kirazı dondan korumak için geceleri bahçede ateş yaktıklarını vurguladı.