Özel vurgun

Sayıları 100 bine ulaşan özel sağlık lisesi öğrencileri şokta... Zorunlu staj yapacak öğrencilerden, özel hastaneler kişi başına yıllık 5 bin lira istiyor. Staj parası okul ücretiyle yarışıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Nisan 2015 Güncelleme 20 Nisan 2015, 02:18
Özel vurgun

İÇİNDEKİLER

Acile gelen hastalardan aldıkları ücretlerle ve ev taksiti gibi çıkardıkları faturalarla tepki çeken özel hastaneler, yeni bir vurguna imza attı. Özel hastaneler, sağlık meslek lisesi öğrencilerinin mecburi stajlarını kazanç kapısına dönüştürdü. Bazı özel hastaneler, staj için öğrenci başına 5 bin lira istiyor. Staj paraları, 8-15 bin lira olan yıllık okul ücretleriyle yarışıyor. Kimi özel hastaneler de bu paralara ek olarak ambulans talep ediyor. Okuldan, öğrenci stajları karşılığında hisse isteyenlerin bile olduğu ortaya çıktı. Mektebim Okulları Kurucusu Ümit Kalko, özel hastanelerin bir kısmının, staj zorunluluğunu rant kapısı haline getirdiğini söyledi. Özel hastanelerin, öğrenci başına istediği 5 bin lira civarındaki ücretin yanısıra yasal olmayan taleplerde de bulunduğunu vurgulayan Kalko, şunları kaydetti: "Hastanelerine ambulans bağışı isteyenler bile var. Bazı küçük çaplı sağlık liselerine, staj karşılığı ortaklık teklifi yapanlar da mevcut. İpin ucu kaçtı. Kangren olmuş bu problemin bir an önce çözümlenmesi gerekiyor. Aksi halde önümüzdeki yıl birçok okulun kapandığına şahit olacağız."

'VELİLER ZATEN SIKINTIDA'
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan
ise, özel hastanelerin arz talep fırsatçılığı yaptığını kaydederek, şöyle konuştu: "Özel hastaneler yıllık staj için 5 bin liraya varan paralar istiyor. Zengin bir aile çocuğunu hemşire olsun diye sağlık lisesine göndermez. Bu okullara giden çocukların aileleri zaten sıkıntıda."

HEMŞİRELİK STAJI KAZANÇ KAPISI OLDU
SAĞLIK-SEN Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Örnek, "Özel sağlık meslek liselerinin sayısı son yıllarda hızla artınca, özel hastaneler de staj zorunluluğunu fırsatçılığa çevirdi" dedi. Devlet hastanelerinin stajyer öğrencilere sigorta yaptığını ve stajyer parası ödediğine dikkat çeken Örnek, şunları kaydetti: "Ancak çok fazla lise olduğu için devlet hastaneleri stajyer taleplerine yetişemiyor. Doğal olarak devlet liselerine öncelik veriliyor. Özel liselerdeki gençlere de özel hastane yolu görünüyor."

Özlem Kamer TERCANLI