Annelere iş çocuğa bakıcı

Hükümet, kadın istihdamını artırmak için düğmeye bastı. Meslek kurslarına katılan kadınlar için çocuk oyun odaları uygulaması başlayacak. Hesaplı kreş imkanları yaygınlaştırılacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Nisan 2015 Güncelleme 18 Nisan 2015, 02:48
Annelere iş çocuğa bakıcı

İÇİNDEKİLER

Hükümet, kadın istihdamını artırmak için sürpriz adımlar atıyor. Meslek kurslarına katılan kadınlar için 'çocuk oyun odaları' uygulaması başlatılıyor. Türkiye Is Kurumu'nca düzenlenen ve binlerce kişiye ekmek kapısı açan meslek kurslarına katılacak anneler, çocuklarını rahatça bu oyun odalarına bırakıp derslere katılabilecek.

6 AYLIK ÜCRET DEVLETTEN:
Devletin is verenlere desteği artıyor. Özel sektörde 6 ay süreyle is başı eğitim programına katılanlara net asgari ücret ödenecek. Böylece, 6 aylık işbaşı eğitim programı sırasında ücretler İŞKUR tarafından verilecek. Yılın ilk yarısı istihdamı teşvik için Temmuz'a kadar is başı eğitime başlanırsa verilecek destek 6 ay değil, 1 yıl olacak.

VERGİDEN DÜŞÜLECEK: Is verenlerin kursiyer için yaptığı her harcama vergi matrahından düşürülecek. Kursiyerler ise alınırsa, imalat sektöründe 3.5 yıl, diğer sektörlerde de 30 ay boyunca işveren primi devlet tarafından ödenecek.

HESAPLI KREŞLER: Kaliteli ve hesaplı kreş imkanları yaygınlaştırılıyor. Yerel yönetimlerin, özel sektörün katkısı da artırılıyor. Meslek kurslarına katılan kadınlar için çocuk oyun odaları uygulaması başlatılıyor.

GİRİŞİMCİ KADINLAR: Kadın Girişimciliği Programı uygulamaya konuluyor.

DESTEK ARTIYOR: Kadın girişimcilere destek artıyor. 100 bin liraya kadar 5 yıl vadeli krediler için yüzde 85 oranında kefalet imkanı sağlanıyor.

İSTİHDAMDA 2 YILDA 2 MİLYON ARTIŞ

MESLEK PROGRAMLARI ARTIYOR: İşsizler ile açık islerin etkinleştirilmesi sağlanırken, temel ve mesleki becerileri geliştirme programları da artırılıyor. 2 yıllık dönemde 1 milyon 850 bini tarım dışı, 165 bini tarımda olmak üzere yaklaşık 2 milyon istihdam artısı hedefleniyor. Bu kapsamda istihdam teşvikleri artırılacak, prim indirimi gibi destekler için kaynak aktarımı sürecek.

PRİMDE SÜRE UZUYOR: Sigorta primi işveren hissesi desteği hem süre hem oran itibariyle artıyor. Mevcut uygulamada sigorta primi işveren hissesi desteği birinci bölgede süre itibariyle yokken 2 yıla, ikinci bölgede 3 yıla, üçüncü bölgede 5 yıla, dördüncü bölgede 6, besinci bölgede 7, altıncı bölgede 10 yıla çıkarılıyor.

İŞŞİZE DAHA UZUN SÜRE MAAŞ

KIDEM TAZMİNATI: Kıdem tazminatı sistemindeki sorunlar çözülecek. Sosyal taraflarla istişare içinde mevzuatta gereken düzenlemeler yapılacak. İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları esnetiliyor. Yararlanma süreleri artırılıyor.

FAZLA ÇALIŞMA SINIRI: Fazla çalışma sınırına uymayan işverene idari para cezası verilecek. Kamu ve özel sektörde taşeron isçilerin sayısının tespiti ve güncel olarak takibi sağlanacak.

Hazal ATEŞ