Barcelona'ya İstanbul çalımı

Dünyanın en büyük teknoloji buluşmalarından olan GSMA kongresinin İstanbul'da yapılması için girişimler başladı... Kongrenin bir haftalık getirisi 450 milyon euroyu buluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Mart 2015 Güncelleme 03 Mart 2015, 01:36
Barcelona’ya İstanbul çalımı

İÇİNDEKİLER

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, Mobil Dünya Kongresi'nin Barcelona'ya bir haftalık getirisinin 450 milyon euro olduğunu belirterek, "Hedefimiz bu organizasyonu Türkiye'ye taşımak" dedi. Topçu, İTO olarak söz konusu organizasyona büyük önem verdiklerini, bu yıl dördüncü kez sektörü burada bir araya getirip ortak çalıştıklarını söyledi. Dursun Topçu, fuarın her 5 yılda bir yer değiştirdiğini, 2018 ve sonrasındaki dönemde fuarın Türkiye'de yapılmasını hedeflediklerini ifade etti.

TOPLANTI YAPILACAK
Fuarı organize eden Dünya GSM Birliği (GSMA) ile görüştüklerinin bilgisini veren Topçu, yetkililer ile bugün yine bir toplantı yapacaklarının altını çizdi. GSMA yetkililerinin önce bir son listeyi belirleyeceğini anlatan Topçu, "Kim kendini daha çok öne çıkarırsa o şehri seçecekler. Biz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile ortak hareket
ediyoruz" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE FUARA DAMGA VURUYOR
Mobil Dünya Kongresi, İspanya'nın Barselona kentinde, 'İnovasyonunun Gücü' ana temasıyla başladı. Mobil teknolojilerdeki en güncel trendlerin, yeni nesil ürün ve hizmetlerin sunulduğu Mobil Dünya Kongresi'ne 200'den fazla ülkeden yaklaşık 90 bin profesyonel katılımcı bekleniyor. Türkiye, kongrede 19 firmayla alıyor.

4G YARIŞI KIZIŞIYOR
Türkiye, artan mobil internet bağlantısı ihtiyacına yanıt verecek dev 4G ihalesine hazırlanıyor. Mobile Dünya Kongresi sırasında düzenlenecek ihaleye 3 operatör iddialı hazırlanırken, 4'üncü lisans da ihale kapsamına dahil ediliyor. Barselona'da açıklamalarda bulunan Turkcell Genel Müdür Vekili İlker Kuruöz, "4G bizi çok heyecanlandırıyor ve motivasyonumuz çok yüksek" dedi. Yarın detayları açıklanacak 4G ihalesi için Barselona'daki programını yarıda keserek Türkiye'ye dönecek olan Kuruöz, "4G olarak en iyi hizmeti verebileceğimiz, en geniş frekansa talibiz. İhalede çıkacak olan frekanslardan en kalitelisini, en genişini biz alacağız" diye konuştu. Ulaştırma Bakanlığı'na ve Bakan Lütfi Elvan'a "Önemli bir adımın önünü açtılar" diyerek teşekkür eden Kuruöz, 4G'nin Türkiye ekonomisine büyük katkısı olacağını söyledi.

HUAWEİ TAKTI TAKIŞTIRDI GİYDİRDİ
Huawei, Mobil Dünya Kongresi 2015'te akıllı giyilebilir cihazları Huawei Watch, Talkband ve MediaPad modellerini görücüye çıkardı. Huawei'nin bluetooth kulaklık ile sağlıklı yaşam uygulamalarını birleştirdiği Huawei TalkBand B2, gelişmiş 6 eksenli sensörle donatıldı. TalkBand B2'nin akıllı tespit sistemi, hareketi otomatik olarak algılayıp, kaydediyor. Bunu yaparken, derin uyku ve hafif uyku sürelerini saptıyor ve kullanıcılarına uyku kalitelerini geliştirmeleri için ipuçları sunuyor.

SUYU SEVİYOR
13 megapiksel kamerası ile dikkat çeken Sony'nin ilk 8 çekirdekli 64 bit akıllı telefon modeli Sony Xperia M4 Aqua, 2 günlük pil ömrüyle tanıtıldı. Sony Xperia M4 Aqua, entegre 4G LTE özelliğine sahip Qualcomm Snapdragon 615 işlemci, Android 5.0 Lollipop işletim sistemi ve 1.5 metre suya dayanıklı özelliğiyle dikkat çekiyor. 199 euroluk fiyatla satışa çıkacak Sony Xperia M4 Aqua'nın 5MP ön kamerası, 88 derecelik geniş açılı lens
özelliğine sahip.

SANAL GÖZLÜK
HTC'nin tanıttığı 'Re Vive' sanal gerçeklik gözlüğü, üzerindeki 70 adet sensör ve 360 derecelik açıyla dikkat çekti. Tayvan markası HTC, ayrıca HTC One M9 adlı 20 MP kapasiteli kameraya sahip yeni akıllı cep telefonunu da kongrede görücüye çıktı.


ÖZLEM KAMER TERCANLI /BARCELONA