Yeter artık

Et fiyatları son 2 ayda yüzde 20 arttı; vatandaş bu duruma isyan etti. Fahiş zammın nedenini Türkiye Ziraatçiler Derneği şöyle açıkladı: Üreticinin maliyet artışı nedeniyle yaptığı yüzde 10'luk zam, aracılar yüzünden ikiye katlandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mart 2015 Güncelleme 01 Mart 2015, 01:43
Yeter artık

İÇİNDEKİLER

Kırmızı et fiyatları gaza bastı. Son 2 ayda fiyatlarda yüzde 20'lik artış yaşandı. Tüketiciler zaten pahalı olan ete gelen zamma tepki gösterirken; artışın arkasından aracılar çıktı. Türkiye Ziraatçiler Derneği'nin (TZD) açıklamasına göre, maliyetteki yüzde 10'luk artış, yüksek aracı kârları nedeniyle piyasaya yüzde 20 civarında bir artış olarak yansıdı.

'LOBİ HAREKETE GEÇTİ'
TZD Başkanı İbrahim Yetkin,
et fiyatlarındaki artışın üretim yetersizliğinden kaynaklanmadığını belirterek, "Bu artışın iki boyutu var. Birincisi, girdi maliyetlerinde, özellikle yem fiyatlarındaki artış. İkincisi ise bu artışın çok üzerinde oluşan aracı kârları" dedi. Yetkin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 2 aylık dönemde karkas et fiyatları 20.58 liradan 22.58 liraya çıkmış, yani yüzde 10 civarında artmıştır. Buna karşılık, marketteki et fiyatlarındaki artış yüzde 20 civarında olmuştur. Başka bir deyişle maliyetteki yüzde 10'luk artış, piyasaya yüzde 20 olarak yansımıştır. Durum böyleyken, 'ithalat lobisi' söz konusu artışın et üretimindeki yetersizlikten kaynaklandığını iddia etmekte ve ithalat kapılarının açılması yönünde uğraş vermektedir."

'ET ÜRETİMİ YETERLİ'
İbrahim Yetkin, 'et üretimi yetersiz' iddialarına TÜİK'in verilerini kaynak gösterdi. Yetkin'in açıkladığı TÜİK verilerine göre; Türkiye'nin toplam kırmızı et üretimi, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.3 artarak 402 bin 335 tona ulaştı. Kırmızı et üretimi, bir önceki döneme göre yüzde 98.7, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 9.3 artış kaydetti. Sığır eti üretimindeki artış ise bir önceki döneme göre yüzde 101.2, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.2 olarak gerçekleşti.