Çılgın proje

Megakentin yeni çılgın projesi, İstanbul'un 2 yakasını 3'üncü bir tüp geçitle bağlayacak. Trafiğe nefes aldıracak hatta, hem araç hem metro geçişi olacak. Başbakan bugün projenin detaylarını açıklayacak...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Şubat 2015 Güncelleme 27 Şubat 2015, 02:37
Çılgın proje

İÇİNDEKİLER

İstanbul'un trafiğini çözmek için tarihi bir proje hayata geçiriliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın daha önce müjdesini verdiği o projeyi bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklayacak. Yeni proje kapsamında, İstanbul'un 2 yakası, 2 boğaz köprüsünün arasından geçecek 3'üncü bir tüp geçitle bağlanacak. 3 katlı olacak tüp geçitten hem lastikli araçlar hem de metro geçecek. Tüp geçitten geçecek metro hattı da İstanbul için yeni ve ana bir metro güzergahı oluşturacak. Projenin toplam maliyetinin 3 milyar dolar civarında olacağı hesaplandı. Proje 2020'de tamamlanacak. Boğaz'ın 2 yakasında, özellikle köprülerde yaşanan trafik çilesine araç geçişi ile çözüm getirecek tüp geçit, içinden geçecek metro hattı ile de İstanbul trafiğine nefes aldıracak.

YENİ HAT

Marmaray ile denizin altından Kartal-Kadıköy metrosu, Yenikapı-Atatürk Havalimanı, Yenikapı-Kirazlı ve Yenikapı-Hacıosman metro hatları ile birleşmişti. Şimdi yapılacak yeni tüp geçit de benzer şekilde İstanbul'a yeni bir metro hattı kazandıracak. Diğer metro ve ulaşım hatları ile bağlantıları olacak bu hat, İstanbul'un 2 uç noktasını bağlayacak. 2 uç olarak yapımı devam eden 3'üncü havalimanı ile Sabiha Gökçen Havaalanı düşünülürken, geçit tüm metro hattı ile birlikte Türkiye'nin en çevreci projesi olacak. Bir tane dahi ağaç kesilmeyecek.

Mehmet Ali BERBER