Emeklinin zammı Başbakan'a ulaştı

Çalışan emeklilerin yüzde 15'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi çilesi bitiyor Kesintinin kalkması ya da sınırlanması gündemde. Konu, Başbakan'ın önüne geldi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Şubat 2015 Güncelleme 24 Şubat 2015, 01:40
Emeklinin zammı Başbakan’a ulaştı

İÇİNDEKİLER

Emekli olup çalışmaya devam edenler muradına eriyor. Yüzde 15'lik Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisine neşter vurulması için düğmeye basıldı. Konu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından masaya yatırılırken, formüller de değerlendiriliyor. Destek primi kesintisi konusundaki çalışmalar Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da iletildi.

BAŞBAKAN KARAR VERECEK
Çalışan emekliler, düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini beklerken; detaylarını da merak ediyor. 3 formül üzerinde durulduğu konuşuluyor. Hangi formülün uygulanacağına Başbakan karar verecek. İlk formül, belli bir yaşın üzerindeki çalışan emeklilerden yüzde 15'lik destek primi kesintisinin kaldırılması. Burada yaşın, 60 yaş ve üstü olarak belirlenebileceği ifade ediliyor. İkinci formül, tüm çalışan emeklilerden kesinti oranının indirilmesi. Üçüncü formüle göre ise; destek primi kesintisi; belli yaşın üstündekiler için bitecek, altındakiler için ise azaltılacak. Bu formüllerden birisinin mi, yoksa başka bir formülün mü uygulanacağı merak ediliyor.

ESNAF DERTLİ
Prim kesintisi, emekli olup işyeri açanların en büyük derdi. Emekli maaşlarından yapılan yüzde 15'lik kesintiden şikayet eden esnaf, "İhtiyacımız var ki çalışıyoruz. Devlete vergi veriyor, istihdam yaratıyor, çalışanların primlerini yatırıyoruz. Niçin maaşımızdan kesinti yapılıyor?" değerlendirmeleri yapıyor. Destek primi kesintisi nedeniyle bin lira emekli maaşı olan esnafın eline, 850 lira geçiyor.

'EN İYİ ARTIŞLARI YAPTIK!'
Bir soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu çalışanlarının ve emeklilerin mali ve sosyal haklarında yapılan artışların devletin mali imkanları, memleketin ekonomik gelişmesi ve milli gelir düzeyi, genel geçim şartları ile yıllık enflasyon oranları göz önünde bulundurulmak suretiyle tespit edildiğini söyledi.
Emekli aylıklarına ilişkin söz konusu artışların karşılaştırıldığında, aylıklardaki artışların enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleştiği ve aylıklardaki reel artışların emeklilerin satın alma güçlerini de artırdığının görüldüğünü ifade eden Mehmet Şimşek, "Öte yandan emekli aylıklarında genel bir düzenlemeyle ilave artışlar yapılmasına yönelik halihazırda bakanlığımızca yürütülmekte olan bir çalışma bulunmamaktadır" dedi.