İntibak genişliyor

2000 yılından sonra emekli olanların beklediği intibak yasalaşırsa, sadece SSK'lıları değil Bağ-Kur'lu vatandaşları da kapsayacak. Böylece maaşlar arasındaki uçurumlar giderilip, haksızlık bitirilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Şubat 2015 Güncelleme 08 Şubat 2015, 01:56
İntibak genişliyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de bulunan milyonlarca emekli şu anda intibak için verilecek mahkeme kararlarına kilitlenmiş durumda. Bu konuda açılan iki davadan birisi geçtiğimiz hafta görüldü ve bilirkişi raporunun hazırlanması için ertelendi. 29 Nisan'da görülecek davada ise karar çıkması bekleniyor. Onun dışında yaklaşık 7.5 milyon emekliyi ilgilendiren diğer dava da önümüzdeki günlerde görülecek.

GENİŞ KAPSAM İşçi,Memur, Bağ-Kur Emeklileri Derneği
(İMBED) Başkanı Hamdi Öz, açtıkları davanın sonucunda intibak kararı çıkmasını beklediklerini belirterek, "31 Aralık 1999 tarihinde emekli olanlar ilk çıkan intibak yasasından faydalanırken, 1 gün sonra 01.01.2000'de emekli olanlar yararlanamadı.
Zam alamadılar. Bu bir çarpıklık, bunu tutanaklarla dile getirdik. Mahkeme de bizi haklı buldu. İntibak çalışması yeniden ele alınacak" dedi.

AYRIM YAPILDI

2000 yılından önce çıkartılan intibak sadece SSK emeklilerini kapsamıştı.
Bu durum özellikle Bağ-Kur emeklilerini ve dul yetim maaşı alan yakınlarını mağdur durumda bırakmıştı. Yeni açılan iki intibak davasında kurum ayrımı yapılmıyor.

Davalar sonuçlandığında bütün emeklileri kapsayacak bir intibak kararı çıkması bekleniyor.
Bu durumda kurumlar arasındaki maaş uçurumları da bir nebze giderilmiş olacak. Bu durumda intibak düzenlemesinden, hem SSK hem Bağ-Kur hem de memur emeklileri yararlanabilecek.

Özellikle maaşlar arasında meydana gelen uçurumlar giderilecek. Ayrıca ilk intibağı birkaç günle kaçırıp mağdur olanlar da yararlanabilecek.

ZAMDA BİRLİK OLUNSUN
Emekliler kurumların birleşmesine rağmen norm birliği sağlanamadığı için maaş artışlarında da farklı uygulamalara tabi tutuluyor. Memur emeklileri toplu sözleşme ile zam ve buna ilaveten enflasyon farkı alırken Bağ-Kur ve SSK emeklileri sadece oluşacak 6'şar aylık enflasyon farklarını alabiliyor. Böylece maaşlar arasındaki uçurum giderek büyüyor. Emekliler kurumların birleştiği gibi zam uygulamasında da birlik olmasını istiyor.

355 LİRAYI BULDU
İlk yapılan intibak düzenlemesinde emeklilere 355 lirayı bulan artışlar yapılmıştı. Emekliler böylece maaşlarındaki haksızlığın giderilmesi ve aynı şartlarda olan arkadaşlarıyla aralarındaki farkı da kapatma imkanı bulmuşlardı.