24 milyon ehliyet değişiyor

Yazın yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelik ile ehliyette kurallar değişecek. Yaklaşık 24 milyon ehliyet 15 lira karşılığında yenileriyle değiştirilecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Şubat 2015 Güncelleme 06 Şubat 2015, 01:29
24 milyon ehliyet değişiyor

İÇİNDEKİLER

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, Temmuz ya da Ağustos ayında yürürlüğe girmesi beklenen Karayolları Trafik Yönetmeliği uyarınca yaklaşık 24 milyon ehliyetin 15 lira karşılığında yenileriyle değiştirileceğini belirtti. Tekin, Stajyer Ehliyet Kanunu'na ilişkin düzenlemelerin de yer aldığı yönetmelik taslağında son aşamaya gelindiğini kaydetti. Tekin, "9 ayrı ehliyet veriyoruz. Bu ehliyet sınıfları 17'ye çıkacak. Ehliyetlerimizin hepsi değişecek. Küçük araçlar için kullanılan ehliyetler 10, otobüs ve kamyon gibi araçlar için kullanan ehliyetler de 5 yılda bir değiştirilecek. Sürücü, belirtilen süreyi doldurduktan sonra sağlık ocağına gidecek ve 'Sürücü olur' raporu alacak. 15 lirasını vererek, ehliyetini değiştirecek" dedi.

İPTAL OLACAK
Türkiye'de yaklaşık 24 milyon ehliyet bulunduğunu söyleyen Tekin, "Yeni ehliyetler Avrupa ülkeleri de dahil 80 ülkede geçerli olacak. Küçük ehliyeti alıp, tecrübe edinip daha sonra büyük ehliyete geçme şartı gelecek. Mesela bir kişi direkt (E) sınıfı dediğimiz otobüs, kamyon ehliyetine başvuramayacak. Öncelikle (B) sınıfını alması gerekecek" diye konuştu. İlk defa sürücü kursuna ehliyet almak için başvuran kişinin, yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olduktan sonra 1 yıl staj göreceğini, anlatan Tekin, sürücünün bu sürede ceza puanını doldurması halinde stajyer ehliyetinin iptal olacağını kaydetti.

1.7 MİLYON EHLİYET RİSKTE

Murat Tekin, sürücü sertifikası alanlara da uyarı yaptı. 29 Mayıs 2013'te değişen Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu Yönetmeliği'nin, sınavda başarılı olan kişilere sertifikalarını emniyete götürmelerine bir süre getirdiğini dile getiren Tekin, sürücü kursuna başvuracak adayların, sertifikalarını 2 yıl içerisinde ehliyete dönüştürmek zorunda olduklarını söyledi.