Kolay emeklilik

Emekliliği yaklaşanlar ya da dolanlar dikkat! SGK emeklilik tarihini vatandaşa yazılı olarak ya da telefonla önceden bildirecek. Emeklilik işlemlerinin tamamlanma süresi de kısalacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ocak 2015 Güncelleme 22 Ocak 2015, 01:52
Kolay emeklilik

İÇİNDEKİLER

TÜM çalışanların en büyük hayali emekli olmak. Çalışılırken emeklilik hesaplamaları yapılır, gün sayılır. Emekliliği dolanlar ise hızla maaşının bağlanmasını ister. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekliliği yaklaşan ve emekliliği dolan vatandaşlara iyi haber geldi.

KOLAYCA BİLECEĞİZ
SGK, emekliliği yaklaşan vatandaşları telefonla ya da yazılı olarak uyararak, emekliliğe hak kazandığı tarihi önceden bildirecek. Böylece tüm çalışanlar, emekliliği yaklaşınca, emeklilik tarihini uğraşmadan kolayca öğrenebilecek. Mevcut uygulamada, vatandaşlar, SGK'ya başvurarak ne zaman emekli olabileceği bilgisine ulaşıyordu. Artık bunun için SGK'ya gitmeye gerek kalmayacak.

20 GÜNDE TAMAM

Ayrıca emekliliği dolanların işlemleri de kolaylaştırılacak. SGK'nın 2015-2019 yıllarını kapsayan 'stratejik planı'na göre, kurum, ilgili hizmetleri bütünleşmiş bir yapıda ve elektronik ortamda sunacak. SGK, emeklilik işlemlerinin tamamlanma süresini 30 günden 20 güne indirmeyi hedefliyor. Böylece emekliliği dolanlar, kısa sürede maaşına kavuşacak.

3 ŞARTI VAR
EMEKLİ olmak için 3 şartı yerine getirmek gerekiyor. İşe giriş tarihine göre, belli bir yaşa ulaşma zorunluluğu var. Yine işe giriş tarihine göre belirlenen miktarda primi ödeyerek çalışmış olmak şart. Ayrıca erkekler için 25, kadınlar için ise 20 yıl sigortalı olmak gerekiyor. Bu şartları tamamlayanlar emekli olarak maaş almaya başlıyor. 8 Eylül 1999'dan itibaren sigortalı olanların ise emeklilik için 2 şartı tamamlaması gerekli. Bu kişiler için prim günü ve yaş şartı arttı, yıl şartı kaldırıldı.