Enflasyon düştü emekli üzüldü!

Aralık'ta enflasyonun gerilemesi, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zammı düşürdü. 8.5 milyon emeklinin Ocak-Temmuz dönemi zammı yüzde 2.33 çıktı. Artış oranı emeklilerin zam beklentilerini karşılamadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ocak 2015 Güncelleme 06 Ocak 2015, 01:08
Enflasyon düştü emekli üzüldü!

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 8.5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Ocak zammı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli oldu. Ancak emekliler beklediğini bulamadı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, bu ay yüzde 2.33 zam alacak. Ekonomistler, Aralık ayında enflasyonun artacağını veya aynı kalacağını tahmin etmişti. Bu durum maaşlarda yüzde 3.5 artış sağlayacaktı ama beklentilerin aksine enflasyon düştü. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, her yılın Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak'ta maaşlarına yansıtılacak zam oranı ortaya çıktı. Enflasyon Temmuz'da yüzde 0.45, Ağustos'ta 0.09, Eylül'de yüzde 0.14, Ekim'de yüzde 1.90, Kasım'da ise yüzde 0.18 artmıştı. Aralık'ta ise enflasyon yüzde 0.44 geriledi. Enflasyonun Aralık ayında gerilemesiyle, emeklilerin alacağı zam düştü. 2014'ün ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 2.33 çıktı. Buna bağlı olarak SSK ve Bağ-Kur emeklileri, bu ay maaşlarını yüzde 2.33 zamlı alacak. Bin lira alan emeklinin maaşı, zamla birlikte 23 lira 30 kuruş artacak. Maaşı 2 bin lira olan emekli de 46 lira 60 kuruşluk artışla karşılaşacak.

İKİNCİ ZAM TEMMUZ'DA
SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bu yılın ikinci zammı da Temmuz ayında verilecek. Temmuz'da da maaşlar, bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar artırılacak. 2015 programında, Temmuz'da SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarının önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre yüzde 3.63 artırılacağı öngörülüyor.

EŞİT ARTIŞ ÇAĞRISI
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, enflasyona dayalı zam sisteminin değişmesini istiyor. "Memur emeklilerine başka, SSK emeklilerine başka zam olmamalı" diyen emekliler, enflasyona endeksli zammın maaşlarda iyileştirmeye imkan vermediğinin altını çiziyor. Emekliler, "Madem aynı çatı altındayız. Bizim zamlarımız da memur emeklileriyle birlikte toplu sözleşmede belirlensin" çağrısı yapıyor.

ÇALIŞANLARINDA 2015 ZAMMI BELLİ OLDU
Enflasyonun açıklanmasıyla sadece emeklilerin değil, çok sayıda çalışanın da zammı belli oldu. Bazı işverenler, çalışanlarının maaş zamlarını gerçekleşen yıllık enflasyona göre yapıyor. 2014 yılı enflasyonu yüzde 8.17 olarak açıklandı. Buna bağlı olarak, pek çok işyerinde çalışanların 2015 yılı zammının da bu oranda olması bekleniyor.