Ücret vurgunu

BDDK freni, bankaları durduramadı. Ücret sayısı azaldı ama kazanç arttı. Aidatsız kredi kartları çıkarılmadığı gibi, yıllık ücretler ve EFT vatandaşların cebini yaktı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Aralık 2014 Güncelleme 22 Aralık 2014, 00:47
Ücret vurgunu

İÇİNDEKİLER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), bankaların ücret ve komisyonlarını düzenleyen yönetmeliği, bankaları frenlemeye yetmedi. Yönetmelik ile bankaların ücret ve komisyon olarak aldığı işlem sayısı 60'tan 20'ye indi, ancak bankaların gelirlerindeki artış hız kesmedi. Gelirin artması, bankaların tarifelere zam yapmasının yanı sıra, bazı masrafların adının değiştirilerek bu paraların alınmaya devam edilmesinden kaynaklandı. TAKVİM, bankaların uygulamalarını mercek altına aldı. Buna göre; aidatsız kredi kartı sunulması zorunluluğuna rağmen, birçok banka bunu uygulamamakta direniyor. Vatandaş kart aidatı ödemeyeceğini düşünürken, her yıl yapılan kesintiler devam ediyor. Neredeyse yaptıkları her işlem için fahiş ücret tarifeleri uygulayan bankalar, kart aidatı almaya devam ediyor. Bankalar, 2 bin dolara varan yıllık kart aidatı alıyor. Vatandaştan talep edilen ortalama aidat ücreti ise 80 lira.

500 LİRAYA EFT
Tüketicinin en çok kullandığı işlemlerden olan Elektronik Fon Transferi (EFT) için de bankalar, dudak uçuklatan rakamlar talep ediyor. BDDK'nın verilerine göre; bankaların aldığı EFT ücretleri 500 liraya kadar çıkıyor. Vatandaştan talep edilen ortalama EFT ücreti ise 5 lira ile 50 lira arasında değişiyor. Yüksek rakamlara karşılık, daha uygun ücretlerle EFT yapmak da mümkün. Bankaların sunduğu; cep, telefon, internet, çağrı merkezi ve ATM bankacılığı hizmetleri, şubeden yapılan işlemlere göre, nispeten daha uygun. Özellikle internet bankacılığında, bankalar cüzi ücretler alıyor ya da ücret talep etmiyor. Öte yandan yine de bankaların ücret alınmayan hizmetlerine dikkat etmek gerekiyor. Çünkü, bazı bankalar bu ücretleri sonradan hesaptan kesebiliyor. Tüketici mağdur oluyor.

ÖZLEM KAMER TERCANLI