Otomatik soygun!

Bankalar getirilen tüm sınırlamalara rağmen kural tanımıyor. Yasak olduğu halde fatura ödemeleri için verilen otomatik ödeme talimatından para kesiyor!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Aralık 2014 Güncelleme 21 Aralık 2014, 01:43
Otomatik soygun!

İÇİNDEKİLER

Bankalar vatandaşın cebinden elini çekmiyor. Daha önce 60'dan fazla ücret ve komisyon alan bankalar için, BDDK bazı kısıtlamalar getirdi ve bu sayıyı 22 kaleme indirdi. Buna rağmen bankalar bunların dışında da ücret ve komisyon almaya devam ediyor. Son olarak vatandaşın fatura ödemelerini de para ile yapmaya başladılar. Otomatik ödeme talimatı verilmesi için türlü kampanyalar yapan bankalar bunu kredi kartından yapan müşterilerinden 1 liradan başlayan ücretler kesmeye başladı. Elektrik, su, telefon gibi faturalarını hesabından ya da kredi kartından otomatik olarak ödeyen vatandaş ayrıca bir de ücret ödüyor. Yasal düzenlemeye göre bankalar yaptıkları uygulamalar hakkında müşterilerini bilgilendirmek zorundalar. Düzenleme şöyle diyor:

BİLGİ VERECEK
"Finansal kuruluşlarla yapılacak sözleşmelerde yer alan her türlü faiz ve ücret kaleminin tutarı ve diğer önemli bilgilerini topluca tek bir sayfada gösteren bilgilendirme formları hazırlanacak. Böylece olası tüm faiz ve ücret kalemleri bir arada görülebilecek ve karşılaştırmaya müsait olacaktır. Tüketicinin onayı aranacak. Ücret talep edilebilecek her ürün ve hizmet için finansal tüketicinin ayrı ayrı onayının alınması zorunlu olacaktır. Bu suretle vatandaşın haberi olmadan herhangi bir işlem yapılmasının önüne geçilecektir."

PARANIZI GERİ ALIN
Bankaların bu güne kadar tahsil ettikleri dosya masrafı ve kredi kartı aidatı gibi haksız ve hukuksuz ücretler için vatandaşların hakem heyetlerine müracaat hakları bulunuyor. Bu şekilde birçok Yargıtay kararı gereği vatandaşlar ücretlerini geri alma imkanına kavuşuyor. Sizde bu tür ücretler için en yakın kaymakamlıktaki Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilirsiniz.