Kart faizini düşürme formülü

Kredi kartı faizleri, tüketici kredisi artışına endekslendi... Faiz artışı 30 gün önceden bildirilecek. Vatandaşın eski faizden ödeyerek yüksek borçtan kurtulma şansı var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Aralık 2014 Güncelleme 20 Aralık 2014, 01:48
Kart faizini düşürme formülü

İÇİNDEKİLER

Kredi kartı faizlerinde yeni dönem başlıyor. Bu yeni dönemde kart faizleri tüketici kredisine uygulanan oranlara bağlı olarak yükseltilecek. Bu durumdan kurtulmak için zamanı iyi kullanmanız gerekiyor. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, kart borcunun tamamını eski faiz üzerinden ödeyip hesabı kapatma hakkı bulunduğuna dikkati çekti. Merkez Bankası'nın kredi kartı işlemlerinde her yılın ocak-mart, nisan-haziran, temmuz-eylül ve ekim-aralık dönemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını belirlenen esaslara göre hesaplayarak yayımlayacağını belirten Ağaoğlu, "Böylelikle kredi kartı faizleri de tüketici kredisi faizlerine bağlı olarak değişebilecek" dedi.

NASIL HESAPLANACAK

Ağaoğlu, "Buna göre, lira cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranıyla ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı yüzde 1.15 ve yüzde 1.59 aralığında ise yüzde 2.02, yüzde 1.59'dan büyük ise ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 43 baz puan eklenmesiyle bulunan oran, yüzde 1.15'ten küçük ise ihtiyaç kredisi aylık faiz oranına 87 baz puan eklenmesiyle bulunan oran olarak belirlenecek" şeklinde konuştu.

ESKİSİ GEÇERLİ

Bu noktada tüketicinin kart borcunun tamamını eski faiz üzerinden ödeyip hesabı kapatma hakkı bulunduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, şu bilgileri aktardı: "5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu 25'nci maddesinde faiz oranının artırılması durumunda ise bu değişikliğin hüküm ifade edebilmesi için 30 gün önceden kart hamiline bildirilmesi zorunludur. Kart hamili, faiz artırımına ilişkin bildirim tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde tüm borcunu ödeyip kredi kartını kullanmaya son verdiği takdirde faiz artışından etkilenmez. Kart hamili, talep etmek suretiyle kartı iptal ettirme ve sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir."

AİDATLARA İTİRAZ EDİN

Yıl sonunun gelmesiyle birlikte bankalar vatandaşlara hem hesap işletim ücreti hem de kredi kartı aidatı tebliğ etmeye başladı. Kart ekstresine ya da hesap hareketlerine bakmayanlar bu paraları farkında olmadan ödüyor. Uzmanlar, özellikle bu ay gelen ekstrelerin iyi incelenmesini ve 60-70 lirayı bulan kart aidatına itiraz edilmesini öneriyor. Birçok banka, itiraz eden tüketicilerin aidatlarını silerken, sesini çıkartmayanlardan bu parayı almaya devam ediyor. Aidatı sildirmenin en etkili yöntemi, tüketicinin kartı kapatacağını söylemesi. Kartını kapatacağını belirten tüketicinin aidat parası hemen siliniyor ya da alışveriş puanına döndürülüyor. Uzmanlar, ayrıca birikmiş aidat paraları için tüketici hakem heyetlerine müracaat edilebileceğini ve Yargıtay kararı gereği bu paraların 10 yıl geriye doğru talep edilebileceğini belirtiyor.

KAYMAKAMLIĞA MÜRACAAT EDİN

Kredi kartı aidatı ya da dosya masrafı gibi haksız alınan ücretler için itiraz yeri kaymakamlıklarda bulunan tüketici hakem heyetleri. Buralara yapacağınız yazılı başvuru ile bankalardan alacaklarınızı talep edebilirsiniz. Bunun için söz konusu kesintilerle ilgili belgeleri de bulundurmanızda fayda var.