Hızlı Türkiye

Konya-İstanbul arasını 4 saat 15 dakikaya indiren Yüksek Hızlı Tren Hattı açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni hattın 1 hafta ücretsiz olacağını müjdeledi. İstanbul-Ankara arası ise 75 dakikaya iniyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Aralık 2014 Güncelleme 18 Aralık 2014, 00:00
Hızlı Türkiye

İÇİNDEKİLER

Konya- İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferleri başladı. Düzenlenen törenle seferlerine başlayan Konya-İstanbul YHT, otobüsle 10-11 saat süren 2 şehir arasındaki mesafeyi 4 saat 15 dakikaya düşürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışta, hızlı trenin 1 hafta süreyle ücretsiz olarak hizmet vereceğini müjdeledi. Geçen yıl Konya- Eskişehir YHT seferlerinin başladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2014'te Ankara, Eskişehir, İstanbul buluştu. Bugün bu güzel halkaya Konya ile İstanbul'u ekliyoruz. Tabii durmuyoruz, sırada Bursa var, sırada İzmir var, Karaman, Mersin, Antalya, Adana, Osmaniye, Gaziantep var. Yozgat, Sivas, Erzincan hattı var. Durmak yok, yola devam" şeklinde konuştu.

LONDRA'YA UZANACAK
Başbakan Ahmet Davutoğlu
da, "2002'de AK Parti iktidara gelene kadar yaklaşık 40 yıl yeni bir demiryolu hattı açılmamıştı. Şimdi 2002'den bu yana bin 895 kilometre demiryolu hattı yapıldı. Bir anlamda Türkiye'nin bütün coğrafyaları bölgeleri, birbirine irtibatlandırıldı" dedi. Konya-İstanbul hattının açılışının, başka bir bir ufku da beraberinde getirdiğine işaret eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Karaman, Mersin, Gaziantep hattıyla, Edirne'den Gaziantep'e kadar uzanacak hat, yine Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının Marmaray ile birleşerek, Doğu, Batı ekseninde, bu sefer Avrupa içlerine kadar, Londra'ya gidecek hatlar... Hep bunlar büyük istikbalinin müjdeleridir. Bu demiryolları üzerinde ülkemizi Asya ile Avrupa arasında, Akdeniz ile Karadeniz arasında, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar arasında gerçek bir ulaşım üssü haline getireceğiz, inşallah." Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise, hatla 2 şehir arasını 4 saat 15 dakikaya düşürdüklerini belirterek, "Önümüzdeki aylarda 4 saatin altına düşüreceğiz. Ocak sonu itibariyle aşamalı olarak saatte 300 kilometre hız yapan trenleri devreye sokmaya başlayacağız" diye konuştu.

İSTANBUL ANKARA 75 DAKİKA
Bakan Elvan, Ankara-İstanbul hattının şu an 3.5 saat sürdüğünü anımsatarak, "Bunu çok daha kısaltacak bir başka projemiz var. Doğrudan Ankara'dan İstanbul'a, Eskişehir'e uğramadan giden bir Yüksek Hızlı Tren. Sincan'dan aşağı yukarı 280 kilometrelik bir mesafe var, saatte 350 kilometre hız öngörüyoruz" dedi. Böylece 2 şehir arasında mesafenin 1.5 saate, hatta 1 saat 15 dakikaya düşeceğini kaydeden Elvan, "Yap-işlet-devret modeli çerçevesinde taliplisi olursa 2015'te başlayabiliriz" diyerek, 2019 yılı itibariyle projenin tamamlanabileceğini dile getirdi. Elvan, projeye şu ana kadar 5-6 firmanın ilgi gösterdiğini söyledi.