Elden maaşa son

Başbakan Davutoğlu'nun talimatıyla, kayıt dışı ekonomiyi azaltmak için düğmeye basıldı Elden ücret ödeme dönemi kapanacak, maaşlar bankaya yatacak, ücret gizlenemeyecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Kasım 2014 Güncelleme 29 Kasım 2014, 01:47
Elden maaşa son

İÇİNDEKİLER

Hükümet, kayıt dışı ekonomiyi azaltacak ve kamuyu tasarrufa yöneltecek çift ayaklı yeni bir politikayı devreye alıyor. Küçük esnaf daha fazla kayıt içine girecek, sigortasız işçi çalıştıran patron ihalelere katılmayacak, elden ücret ödeme dönemi kapanacak, nakit yerine kredi kartı kullanımı teşvik edilecek. Vergisini, primini düzenli ödeyenlere taksitlendirme gibi farklı yöntemlerle ödül verilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatı ile hazırlanan kayıt dışı eylem planının yılbaşından önce açıklanması bekleniyor. Hafta başında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda da masaya yatırılan eylem planı kapsamında, kayıt dışı ekonominin GSYH'ye oranının 5 puan azaltılması hedefleniyor.

STRATEJİK PLAN HAZIR

Çalışma yaşamından vergi uygulamalarına, sağlıktan sosyal güvenliğe kadar birçok alanda kayıt dışı ile mücadele için atılması planlanan adımlar şöyle:
İnşaat sektörü başta olmak üzere elden ücret ödeme dönemi kapanacak. Ücret, prim gibi ödemeler bankalar üzerinden yapılacak. Buna uymayan firmalara yönelik yaptırımlar ağırlaştırılacak.
Nakit yerine kart kullanımı vergi teşvikleriyle desteklenecek.
Küçük esnafı, KOBİ'leri kayıt dışından uzak tutmaya yönelik teşvik eden adımlar atılacak.
Kayıtdışı istihdamla ilgili denetimler sıklaştırılacak. Saha çalışmalarının yanı sıra elektronik ortamda da yapılacak çapraz denetimlerle kaçak işçiliğe geçit verilmeyecek.
Dürüst mükellefler, patronlar ödüllendirilecek. Her mükellefin bir karne notu olacak. Dürüst mükelleflere vergi taksitlendirmesi gibi farklı yöntemlerle ödül sağlanabilecek.
Kayıt dışılığa sebep olan yasal düzenlemeler konusunda kamu kurumları ile işbirliği yapılarak gerekli düzenlemeler yapılacak.
Kaçakçılıkla da etkin mücadele edilecek.
Akaryakıt, içki ve tütün mamulleri kaçakçılığı başta olmak üzere kaçakçılığın ekonomik boyutu ölçülecek. Bu konuda denetimler etkinleştirilecek.
Kayıt dışı ile mücadelede toplumun ilgili kesimlerinin aktif katılımı sağlanacak.
İnternet üzerinden ticaret kayıt altına alınacak.
Kozmetik ürünlere yönelik takip sistemi oluşturulacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye gibi kurumlar denetim elemanı sayısını artıracak.

İNŞAAT KAYIT ALTINA ALINIYOR

İnşaat sektöründeki aktörler kayıt altına alınarak izlenecek.

Tapu verilerinin çevirim içi paylaşılabilir hale gelmesi ile birlikte bu alandaki birçok usulsüz uygulama son bulacak.
Sebze ve meyve ile diğer tarım ürünlerinin takip sistemi güçlendirilecek.
Otomobil kaçağına göz açtırılmayacak.
Yurt dışından yapılan alışverişler yakından izlenecek.

Hazal ATEŞ