İnşaata rant vergisi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ekim 2014 Güncelleme 20 Ekim 2014, 02:05
İnşaata rant vergisi

İÇİNDEKİLER

Kentsel rantları yakın takibe alan Maliye Bakanlığı, inşaat sektörüne yönelik yeni bir uygulama başlattı. Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü proje kapsamında, inşaat sektörü ruhsat aşamasından itibaren takibe alınarak imar değişikliği ile değeri artan gayrimenkullerin envanteri çıkarılıyor. Denetmen ekibi belediyeden alınan ruhsatları tek tek inceliyor. Değeri artan arsa, araziler için değer artış kazancı vergisi talep edilecek. Gayrimenkul değerinin artması durumunda artışa konu değerin yüzde 45'i kamuya ödenecek. Kentsel rant olarak hesaplanacak tutarın yüzde 30'u Çevre Bakanlığı'na, yüzde 70'i plan değişikliği yapan idareye aktarılacak.

İMARLA DEĞERİ ARTTIYSA
Maliye,
imar geçtikten sonra 20 bin liraya alınan bir gayrimenkulün ortalama ne kadar değer kazanacağını hesaplıyor. 3 yıl sonra 30 bin lira olması gerekiyor, ama imar geçtiği için 150 bin liraya satılmış. Burada 150 bin liradan 30 bin lira çıkarılarak istisna da belirlenerek elde edilen gelirin vergisi istenecek. Bu durumda, 3 yıl sonra 30 bin liraya satılması gerekirken 150 bin liraya satılan bina için arada kalan 120 bin lira için istisna tutarı düşülecek. Gayrimenkulü alan hangi gelir vergisi diliminde yer alıyorsa, buna göre vergisini yatıracak.

SEMTE GÖRE DEĞİŞECEK
Öte yandan, Maliye ve Kalkınma Bakanlıkları'nın hazırladığı çalışmalar, emlak vergisi ve gelir vergisi üzerinde de değişiklikler öngörüyor.

Çalışmalarda yer alan bazı değişiklikler şöyle:

* Lüks semtlerdeki konutlara yönelik yeni güvenlik, otokontrol sistemi devreye girecek. Konutların fiyatları yeniden belirlenecek. l

* Son 5 yıl içinde ev alıp satanlardan alınan değer artış kazancı vergisinde de oransal sisteme geçilecek. Oturduğu binanın yanına metro, park, alışveriş merkezi inşa edildiği için evi değerlenenin vergisi de artıyor.

* İmar faaliyetleri nedeniyle değeri artan gayrimenkullerden alınan şerefiye sistemi, yüksek gelir elde

Hazal ATEŞ