Emeklinin gündemi toplu sözleşme

Temmuz-Ağustos-Eylül enflasyonu yüzde 0.69 çıktı; SSK ve Bağ-Kur emeklilerini Ocak zammı telaşı sardı. Emekliler, 'Zam sistemi değişsin. Toplu sözleşme istiyoruz' çağrısı yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ekim 2014 Güncelleme 13 Ekim 2014, 01:36
Emeklinin gündemi toplu sözleşme

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 8.5 milyon SSK ve Bağ- Kur emeklisinin gözü şimdiden Ocak artışına çevrildi. Ancak Temmuz- Ağustos-Eylül döneminde enflasyonun yaklaşık yüzde 0.69 çıkması, emeklileri telaşlandırdı. Enflasyona göre zam alan emekliler, "Zam sistemi değişmeli. Memur emeklileri gibi toplu sözleşme istiyoruz" çağrısı yaptı.

YILDA 2 KEZ ZAM VERİLİYOR
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. Bu doğrultuda maaşlarda 2014'ün Ocak ayında yüzde 3.27, Temmuz ayında yüzde 5.70 artış oldu. SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin maaşı, Ocak 2015'te de bu yılın ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar artırılacak. Bunun 3 aylık bölümündeki enflasyon belli oldu. Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde enflasyon yaklaşık yüzde 0.69 çıktı. Ekim, Kasım, Aralık enflasyon verilerinin belli olmasıyla emeklilerin Ocak zammı netleşecek.

MADEM AYNI ÇATIDAYIZ
Enflasyonun şimdiye kadar yüzde 0.69 çıkması, emeklileri telaşlandırdı. Enflasyona endeksli zam sisteminin değişmesini isteyen emekliler, "Memur emeklilerinin zammı toplu sözleşmede belirleniyor. Madem aynı çatı altındayız; SSK ve Bağ-Kur emeklisine başka, memur emeklisine başka zam olmaz. Toplu sözleşmede bütün emeklilerin zammı belirlenmeli. Bu sayede hem tüm emekliler eşit zam almış olur hem maaşlarda iyileştirme yapılabilir hem de artışları önceden biliriz" diyor.

TORBAYA EKLENSİN
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, şunları söylüyor: "Enflasyona endeksli zam sistemi maaşlarda iyileştirme yapılmasına imkan vermiyor. Zammımız enflasyona bağlı olduğu için, neredeyse enflasyonun yüksek çıkmasını ister hale geldik. Bu sistem değişmeli. Bu ay torba yasa hazırlığı yapılıyor. Torbaya SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin zammı ile ilgili düzenleme konulsun."

MEMURUN OCAK ARTIŞI YÜZDE 3
Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme kapsamında bu yıl tek zam aldı. Bu yılın Ocak ayında memur ve memur emeklilerinin maaşı brüt 175 lira arttı. Bu, memur emeklilerine yaklaşık 146 lira zam olarak yansıdı. Memurlar ve memur emeklilerinin maaşı, 2015'te yüzde 3+3 zamlanacak.