Zam hesabı

Elektrik ve doğalgaz zamlarının 4 kişilik bir aileye çıkaracağı ortalama maliyet belli oldu... Önümüzdeki 4 ayda faturalar 200 liraya yakın artacak, ama bunu düşürmek sizin elinizde

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2014 Güncelleme 02 Ekim 2014, 01:57
Zam hesabı

İÇİNDEKİLER

Dolardaki spekülatif yükselişler, 2 yıldır fiyatı değişmeyen elektrik ve doğalgaza zam getirirken; bu artışın tüketicilere çıkardığı fatura belli oldu. 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturasının 10-15 lira, doğalgaz tüketimi için ödeyeceği tutarın ise 25-30 lira artması bekleniyor. Yüzde 9'luk elektrik ve gaz zamlarının 4 kişilik aileye önümüzdeki 4 aylık dönemde ortalama 180 lira ek maliyet çıkaracağı tahmin ediliyor.

ZAMLI TARİFE YÜRÜRLÜKTE
Elektrik ve doğalgazda yüzde 9 zamlı tarife, dünden itibaren hayata geçti. Tüketicilerin faturalara ödeyeceği tutarlar da bu artışa bağlı olarak yükselecek. Yapılan bir hesaplamaya göre; 4 kişilik bir aile aylık ortalama 230 kilovat elektrik tüketerek, 83.2 lira fatura ödüyordu. Havaların soğuyacağı kış aylarında ise bu faturalar 100-150 lirayı buluyor. Zamdan sonra bu fatura 110-165 liraya çıkacak, yani yaklaşık 10-15 liralık bir artış olacak. 100 metrekarelik bir evde yaşayan 4 kişilik ailenin, doğalgaz tüketimi için ödeyeceği faturanın ise ayda ortalama 25-30 lira artması bekleniyor. Bu hesaplara göre, zamla birlikte 4 kişilik aileye doğalgaz tüketimi için önümüzdeki 4 aylık kış döneminde toplam 120 lira artı maliyet çıkmış olacak. Elektrik de hesaba katıldığında zamlar, 4 ayda yaklaşık 200 lira ek harcama getirecek.

FATURAYI DÜŞÜRME FORMÜLÜ
Doğalgaz ve elektrik faturalarını bazı basit ve kolay önlemler düşürüyor: Düşük ayarda sürekli çalışan kombiler, sık sık açılıpkapanan kombilerden daha az doğalgaz tüketir. Bu nedenle kombi sürekli açıp kapatılmamalı. Evin kullanılmayan bölümlerinin radyatörlerini kapatın. Çamaşırlarınızı radyatör üzerinde kurutmayın. Pencere ve kapılar hava sızdırmasın. Radyatörün arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirin. Kombi, klima ve kaloriferin yıllık bakımlarını yaptırın. Elektrikli eşyalarınız enerji tasarruflu olsun. Çamaşır ve bulaşık makinelerini dolmadan çalıştırmayın. Bilgisayar ve televizyonu kullanmadığınızda fişten çekin. Elektrikleri boşa yakmayın.