Emekliden 4 istek var

1 Aylıklardaki eşitsizlik bitsin. 2 En az aylık uygulaması gelsin. 3 Hastanede katkı payı alınmasın. 4 Promosyona çözüm getirilsin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2014 Güncelleme 26 Eylül 2014, 00:00
Emekliden 4 istek var

İÇİNDEKİLER

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu, emeklilerin sorunları başta olmak üzere güncel ekonomik ve sosyal konuları değerlendirmek üzere Ankara'da toplandı. Toplantının ardından hazırlanan sonuç bildirgesinde, yeni hükümetten emeklilerin karşı karşıya kaldığı sorunları kapsamlı olarak ele alması istendi. Bildirgede talepler şu şekilde dile getirildi:

TOPLU SÖZLEŞME TALEBİ
* Emekli aylıklarındaki eşitsizliklere çözüm getirmeli. Özellikle 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emekli aylıklarını düşüren hesaplama sisteminin değiştirilmesi gerekmektedir. Birinci öncelik olarak, 2000 sonrası emekli olanların aylıklarındaki eşitsizliklerin giderilmesi için gösterge sistemini baz alacak şekilde intibak yapılmalıdır.

*Toplu sözleşmeyle elde edilen haklar, memur emeklilerine uygulandığı biçimiyle işçi ve Bağ- Kur emeklilerine de yansıtılsın. Ekim'de gündeme gelecek torba kanun çalışmalarında emeklilerin sorunlarına çözüm getirecek değişikliklere yer verilmeli, taleplerimiz en iyi şekilde değerlendirilmeli. 506 sayılı Kanun dönemindeki gibi en az aylık uygulaması başlatılmalı ve sosyal güvenliğin en önemli normu olan ILO'nun Aile Yardım Sigortası ülkemize kazandırılmalıdır.

*Her bir SUT değişikliğinde, ilaçların kapsamı daraltılmakta ve SGK tarafından fiyatlar yeniden belirlenmektedir. Emeklilerden hiçbir ad altında katkı payı alınmamalıdır.

PROMOSYON UNUTULMASIN
Yıllardır emeklilerin talepleri olan bankaların ödemesi gereken promosyona bir çözüm getirilsin. Başbakanlık'ın 2007/21 sayılı genelgesinde yapılacak değişiklikle emeklilere de promosyon ödenmesiyle çalışan ile emekliler arasındaki
ayrım kalkacaktır.

MEMURLARA İKRAMİYE VERİLSİN
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, memurlara dini bayramlar öncesinde bayram ikramiyesi verilmesini istedi. 2014 yılının tamamı için memur maaşlarına 123 lira zam yapıldığını kaydeden Koncuk, geçen yıla oranla kurban masrafının ortalama 100 lira arttığını ifade etti.