BDDK kaçıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'O banka zaten batmış' sözlerinin dayanağının, Bank Asya hakkında hazırlanan raporlar olduğu ortaya çıktı. Ancak BDDK suskunluğunu koruyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Eylül 2014 Güncelleme 20 Eylül 2014, 02:23
BDDK kaçıyor

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "O banka zaten batmış" sözlerinin dayanağı ortaya çıktı. Paralel yapının bankası Bank Asya'ya yönelik olarak Başbakanlık Teftiş Kurulu, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Sermaye Piyasası Kurulu'nca (SPK) geriye dönük olarak yapılan incelemelerde; bankanın yakın şirketlere kullandırdığı sorunlu krediler, ortaklık yapısındaki sorunlar, spekülatif hareketler başta olmak üzere birçok konuda usulsüz uygulamalar ortaya konuldu. Bank Asya'nın 2005'ten sonraki imtiyazlı ortaklık bilgileri, hisse değerleri detaylandırıldı. Bank Asya hakkındaki iddialar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) da harekete geçirdi. Ancak bazı kurul üyeleri, 70'inci madde kapsamındaki bankaya ilişkin yönetim değişikliği başta olmak üzere diğer adımların atılması konusunda sorumluluk almak istemedi. BDDK'nın önceki gün yapılan olağan kurulunda da üyelerin Bank Asya konusundaki tutumunu koruduğunun, BDDK Başkanı Mukim Öztekin'in hastalanarak izne çıktığını duyurmuştuk. BDDK yönetimi, dış dünya ile bağını adeta kesti. BDDK'nın ilgili kurumlardan gelen raporlara karşın bu tutumunu sürdürmesi durumunda, Başbakanlık'a bağlı Sektörel ve İzleme Değerlendirme Birimi'nin devreye girmesi seçeneği masada. Son torba yasa ile de 402 kadro verilen birime, düzenleyici ve denetleyici kurumların uzmanları ve murakıpları da atanabilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arka arkaya yaptığı Bank Asya açıklamalarının dayanağının ise ilgili kurumların hazırladıkları raporlar olduğu ortaya çıktı. Başbakanlık, Maliye, MASAK, SPK ve BDDK, Bank Asya'nın son 10 yılına ilişkin kapsamlı bir inceleme yaptı.

AL GÜLÜM VER GÜLÜM
Borsa İstanbul'da hafta başında 1 aylık kapalılık süresinin ardından işleme açılan Bank Asya hisseleri, 7 kez taban olduktan sonra önceki gün gelen alımlarla tavan olmuştu. Hisselerin önceki gün ilk seansta önce taban, sonra tavan olmasının ardından; işlem yapan aracı kurumlar dün veri dağıtım terminallerinden yayımlandı. Buna göre; önceki gün Borsa İstanbul Yönetimi tarafından işleme kapatılana kadar Bank Asya hisselerinde en yüksek işlem hacmi ve en fazla net alım yapılan kurum Bank Asya'nın yüzde 100 iştiraki olan Asya Yatırım oldu. Asya Yatırım tarafından Borsa'ya iletilen emirlere göre önceki gün 8.5 milyon adet alım, 2.3 milyon adet satım yapılırken, toplamda kurum bazında net 6 milyon 269 bin adet alım gerçekleştirilmiş oldu.

ÇÖKÜŞ ŞİMDİLİK DURDU
Bank Asya pay sırası Borsa İstanbul Yönetimi tarafından ilgili yönetmeliğin 25/b maddesi uyarınca işleme kapatılırken, ne zaman açılacağına ilişkin açıklama yapılmadı. Yönetmeliğin 25/b maddesi, manipülasyon yapılmasını
önlemek için işletiliyor.

ORTAKLARA KIYAK
Masak, şüpheli işlemlere ilişkin ihbarları dikkate alarak Banka'ya nakit akışı sağlayan firmaları da takibe aldı. Hafta başından bu yana 1 milyar liranın üzerindeki yüklü miktardaki girişte şüpheli işlem tespit edilmesi durumunda savcılığa suç duyurusunda bulunulacak. MASAK diğer kurumlarla birlikte daha önce de imtiyazlı ortaklarının bilgileri, payları, hisse değerleri, oranları ve bugüne kadarki değişimleri detaylandıran bir rapor hazırladı. Raporda, ortaklara sağlanan kredilerin tutarlarında 3-4 kata varan artışlar olduğu belirlendi. İlgili kurumlar, bankaya ilişkin 1 milyarı aşkın batık kredi bulunduğu yönündeki şikayetleri de incelemeye aldı. Yaklaşık 50 firmaya usulsüz kredi verildiği iddiaları inceleniyor.

Hazal ATEŞ