Yok aslında birbirinden farkı

Bağımsız gibi görünen not kuruluşlarının hepsi tek merkezden yönetiliyor. S&P'nin 8 ortağı, aynı zamanda Moody's'te de hissedar. Bu isimler aynı anda parayı da yönetiyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Eylül 2014 Güncelleme 19 Eylül 2014, 02:03
Yok aslında birbirinden farkı

İÇİNDEKİLER

Ülkelere ve şirketlere not vererek yatırım yapılıp yapılmayacağına karar veren kredi derecelendirme kuruluşlarının gerçek yüzleri bir bir ortaya çıkıyor. Dün bu şirketlerin sahiplerinin aynı zamanda parayı yöneten fonların da sahibi olduğunu isimleriyle ortaya koymuştuk. Bu para baronları, önce ülkelerin notlarını düşürüp, sonra da oralarda yatırım yaparak zenginliklerine zenginlik katıyor.

TANIDIK İSİMLER
Kuruluşların ortaklık yapıları derinlemesine incelendiğinde ise daha ilginç bir detay ortaya çıkıyor. 2 ayrı bağımsız kuruluş gibi hareket eden S&P'nin ortaklarıyla Moody's'in ana ortakları birebir aynı. Halen, S&P şirketinin yüzde 100 sahibi olarak görünen McGraw- Hill. Ancak McGraw-Hill'in ortaklık yapısına bakınca, tanıdık isimler karşımıza çıkıyor. McGraw-Hill'in büyük hissedarlarından 8'i Moody's ile aynı. Moody's ile S&P'nin ortaklarının kesişim kümesinde Capital World Investors, Vanguard Group, State Street Global, BlackRock Institutional, T. Rowe Price Associates ve AllianceBernstein var. McGraw-Hill'in başında ise Başkan ve CEO olarak Harold McGraw var. 21 bin çalışanı yöneten McGraw, yüzyıldan uzun bir süredir küresel piyasalar hakkında bilgi ve analiz üreten bir geleneğin üçüncü kuşak temsilcisi.

KİTABINI BASIYOR
John C. Bogle
'ın firması Vanguard Group, Moody's'te yüzde 5, McGraw-Hill'de yüzde 4.6'lık paya sahip. 1929 doğumlu olan Bogle, bir bestseller ekonomi yazarı. Artık klasik olarak tanımlanan kitaplarının basımını ise McGrawHill yapıyor. S&P'de en büyük kurumsal ortağın payı yüzde 10.3 ile Capital World Investors. Moody's'in de ana ortakları arasında yer alan şirketin sahipleri çalışanları. Capital World Investors'ın göz önündeki başrol oyuncusu ise James F. Rothenberg. Cumhuriyetçilerin en önemli destekçilerinden biri olan Rothenberg, Amerika'nın en etkili isimlerinden biri olarak gösteriliyor. Capital World Investors grubu 1931'de Amerika kökenli bir Yahudi olan Jonathan Bell Lovelace tarafından kuruldu. Moody's'ten farklı olarak S&P'de ortak olarak 1870'de kurulan bir iştiraki Oppenheimer- Funds var. Şu andaki sahibi Massachusetts Mutual Life Insurance Company. Kurucuları arasında Leon Levy var.

İYİ DEDİKLERİ İFLAS ETTİ
Kredi derecelendirme kuruluşlarının not verirken art niyetli olduğunu belirten gazetemizin yazarı Yrd. Doç. Kadir Tuna, şu bilgileri verdi: "Derecelendirme kuruluşlarının yüksek not verdiği birçok şirket ve ülke iflas aşamasına geldi. Hatalar, 2008 krizi öncesi dünyanın en büyük enerji şirketi Enron ile başladı. Enron iflas etti. Bu kuruluşların yüksek not verdiği İrlanda, İzlanda, Yunanistan, ABD, Portekiz, İtalya ve İspanya krizden en fazla etkilenen ülkeler oldu. Yüksek not verdikleri yatırım bankaları Morgan Stanley, Lehman Brothers, Merrill Lynch krizde en büyük darbeyi aldı. Yaptıkları değerlendirmeler, bir ülkenin iç işlerine müdahaledir."

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Tuna, şöyle devam etti: "Türkiye'ye verilen notlarda art niyeti rahatlıkla görebilirsiniz. Dünyanın en gelişmiş bankacılık sistemleri tarihi kriz yaşarken, Türk bankacılık sektörü ayakta durdu. Sonuç, S&P yine Türkiye'nin notunu artırmadı. Türkiye'ye müdahaleci yaklaşımlarını hiç doğru bulmuyorum. Bugüne kadar Türkiye'ye gelen yatırım miktarına baktığımızda, derecelendirme kuruluşlarının olumsuz tablo oluşturma gayretlerine rağmen çok büyük artış oldu."

Kredi derecelendirme kuruluşlarının sahibi şirketleri yöneten isimler, aynı zamanda para fonlarının da sahibi. Dünyanın her yerinde yatırımlar yapıyorlar. Dün bu isimlerden bir kısmının gerçek yüzlerini sayfamıza taşımıştık.
Notçu baronlarNotçu baronlar