Vatandaşın borcu bitti

Meclis'ten geçen torba yasada yok yok. Prim borçlarında gecikme cezası silinecek. Öğrenim kredisi borçları da kapsama alındı, yalıların vergi muafiyeti kalktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Eylül 2014 Güncelleme 12 Eylül 2014, 01:48
Vatandaşın borcu bitti

İÇİNDEKİLER

Hükümetin milyonlarca vatandaşa barış elini uzattığı torba yasadan sürpriz düzenlemeler de çıktı. Emlak vergisinde tarihi eserlere sağlanan muafiyet sınırı kaldırılırken, Boğaz manzaralı işyerlerinin vergileri de otomatik olarak yükseliyor. Kızkulesi, Kapalıçarşı gibi tarihi yapılar içindeki dükkanlar hem emlak hem de çevre temizlik vergisi ödeyecek. Mevcut uygulamada emlak vergisi İstanbul gibi büyükşehirlerde arsa metrekare birim fiyatı, inşaat maliyetinin toplamı ile ortaya çıkan tutarların binde 2'si olarak hesaplanıyor. Bu oran işyerlerinde ise binde 4 olarak belirleniyor. Bu nedenle Boğazdaki köşk, yalıyı işyeri olarak kullananların vergisi yüksek olacak. Meclis'te kabul edilen ve Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen 148 maddelik torba yasada yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

- Öğrenim kredisi borçlarına da yapılandırma fırsatı geldi.

- Yapılandırmadan esnaf, sanatkar, çiftçi ve diğer bağımsız çalışanlar da faydalanacak. Söz konusu çalışanlarda prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlardan, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra 3 ay içinde başvuruda bulunarak, primlerini ödemeleri halinde sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilecek.

- Prim borçlarında gecikme cezası ve gecikme zammı yeniden düzenlendi. Nisan 2014'e kadarki primler için hesaplanacak tutarın ödenmesi durumunda bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve zammı gibi alacakların tamamı siliniyor.

- Sermaye artırımı yapmayan şirketlere 3 aylık süre verilecek. Böylece fesihten kurtulacaklar.

KÖPRÜ CEZALARI SİLİNİYOR
HACİZLER KALKACAK: Vergi, prim başta olmak üzere borç yapılandırmasında hacizler ödemeler nispetinde kaldırılacak. Buna isabet eden teminatlar da iade edilecek. Bundan yararlanmak isteyenlerin, yasanın yürürlüğe girdiği tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar başvuruda bulunması gerekiyor.

TÜKETİCİ ÜCRET ÖDEMEYECEK:
Tüketici hakem heyetleri, vekalet ücreti ödemesi kararı alamayacak. Vatandaş tüketici şikayetlerinde ücret yükünden kurtuluyor.

KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETLERİ DE KAPSAMDA:
Köprü geçiş ücreti cezaları da kapsama alındı. 12 liranın altındaki geçiş ücretlerinin tahsilinden vazgeçildi. Emlak vergisi gibi çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, belediyelerin su abonelerinden su kullanımından kaynaklanan alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları hakkında da bu kanundaki düzenlemeler uygulanacak.

ODA AİDATINDA İNDİRİM:
Oda ve borsaların TOBB'a olan aidat ve katılma payı borçları ile gecikme faizinin birinci taksitinin düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden 3'üncü ayın sonuna kadar, kalanın da üçer aylık dönemlerde 8 taksitle ödenmesi durumunda, faizi ve gecikme faizi alınmayacak. Düzenli ödeyenlere yüzde 10 indirim yapılacak.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDE DÜZENLEME:
İşe iade davası nedeniyle yatırılan primlerin son günü esas alınarak, işsizlik ödeneği hak sahipliği belirlenecek ve işsiz geçen dönem için ödeme yapılacak.

JET ONAY GELDİ
Önceki gün görüşmeleri tamamlanan torba yasa dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi. Yasanın Köşk'e çıkmasından çok kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yasayı onayladığı duyuruldu. 61 madde olarak hazırlanan tasarı komisyondan 148 madde olarak çıktı. TBMM'de yasalaşma süreci 99 gün
sürdü. Vekiller yasa için 478 saat mesai yaptı.

18 TAKSİTE 36 AY VADE
Taksitle ödeme yapılmak istenmesi halinde borçluların başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri gerekecek. Taksitli ödemelerde ilgili maddelere göre belirlenen tutar, 6 taksit için (1.05), 9 taksit için (1.07), 12 taksit için (1.10), 18 taksit için (1.15) katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar ikişer ay ara ile ödenecek. Böylece 18 taksit seçeneğinin vadesi 36 ay olacak. 2 taksit aksatan hakkını kaybedecek

BOĞAZDAKİLER VERGİ ÖDEYECEK
Tarihi eserlere emlak ve çevre temizlik vergisi muafiyeti kaldırıldı. Boğaz'daki köşk, yalı gibi tarihi değeri olan binaların emlak vergisi tam yatırılacak. Boğaziçi sahil şeridinde konut ya da işyeri olarak kullanılan taşınmaz kültür varlıklarının sahipleri emlak ve çevre temizlik vergisini tam olarak ödemek zorunda olacak.


Hazal ATEŞ