İkramiye sürprizi

Emekli ikramiyeleri ödenirken, paradan 6 sıfır atılması rakamları komik hale getirdi. 30 bin liralık ikramiye 30 kuruşa düştü. Vatandaş şikayet etti, yeni yasa çıkacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2014 Güncelleme 03 Eylül 2014, 00:50
İkramiye sürprizi

İÇİNDEKİLER

Uzun yıllar Emekli Sandığı'na tabi olarak çalıştıktan sonra başka kurumdan emekli olanlara müjde... Türk Lirası'ndan (TL) 6 sıfır atıldığı gerekçesiyle düşük ikramiye ödenen kişilerin sorununun çözümü için Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ilgili kurum temsilcilerini bir araya getirdi. Ombudsman Abdullah Cengiz Makas başkanlığındaki toplantıya, Hazine, SGK, Maliye yetkilileri katıldı. Taraflar, uzun yıllar Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışmasının ardından görevinden ayrılıp SSK veya Bağ-Kur'dan emekli olanlara, Emekli Sandığı'na tabi çalışmaları karşılığında emekli ikramiyesi ödenmesi hususunu görüştü. Ombudsman Makas, şikayetçi vatandaşların başvurusunun haklı olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Uzun yıllar devlete hizmet etmiş kişilerin, son çalıştıkları statü Emekli Sandığı olmadığı için, emekli ikramiyesinden yoksun bırakılmamaları gerekir.

10 KURUŞ İKRAMİYE
Sonrasında yargı kararıyla ödenmesi kesinleşen ikramiyelerin, hesaplamaların ardından TL'den 6 sıfır atıldığı gerekçesi ile 6 basamağın silinerek 'ikramiye' adı ile bir ödeme yapılmasının, 'külfet-nimet dengesini' korumadığını, 'sisteme duyulan güveni' ve 'sosyal adalet duygusunu' zedelediğini düşünüyoruz. KDK olarak, ilgili yılların katsayıları esas alınarak ikramiyelerin hesaplanmasını ve alım gücü denkleştirilerek ödeme yapılmasını istedik. İdare o yıla göre katsayıları hesapladı ancak arada 6 sıfır meselesi var. Biz bunu hukuka ve hakkaniyete uygun bulmuyoruz. Vatandaş 30 kuruş,10 kuruş gibi ikramiye alıyor."

ÇALIŞMA YAPILACAK
İlgili kurumların yetkilileri de vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için kurumlarında çalışmalar yapacaklarını bildirdi. Temsilciler ayrıca, siyasi iradeye konunun iletilmesi ve bu konuya yönelik kanun çalışması yapılması gerektiğini de belirtti. Ombudsman Makas, "Emekli ikramiyelerinin hesaplanmasının ardından, bu tutarın alım gücünün denkleştirilerek, emeklilerimize ödenmesinin gerekliliğini vurguluyoruz" dedi.