Özel masraf

Çocuğunu özel okulda okutan velileri kitapkırtasiye telaşı sardı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ders kitaplarını ücretsiz verecek olmasına karşın, özel okullar 2 bin liraya varan fatura çıkardı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Eylül 2014 Güncelleme 01 Eylül 2014, 00:11
Özel masraf

İÇİNDEKİLER

Okulların açılmasına sayılı günler kala özel okulda çocuk okutan velilerin de telaşı başladı. Yıllık 45 bin liraya varan eğitim ücretlerine, 5 bin liraya varan yemek paralarına göğüs germeye çalışan veliler, özel okulların çıkardığı kitap-kırtasiye masrafı karşısında da şaşkına döndü.

YABANCI DİL KİTAPLARI PAHALI
Milli Eğitim Bakanlığı, bu eğitimöğretim döneminden itibaren özel okullardaki öğrencilerin ders kitaplarını ücretsiz verecek. Bu gelişmeye sevinen veliler, masraflarının azalacağını düşünerek umutlandı. Ancak özel okullar, velilerin karşısına yine yüksek fatura çıkardı. Çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılamaya başlayan veliler, 2 bin liraya varan kitap ve kırtasiye faturasıyla karşılaştı. Masrafın önemli bir bölümünü yabancı dil kitapları oluşturuyor. Özel okullar ayrıca resim malzemeleri, okuma kitapları, test kitapları, defterler ve çeşitli araç-gereçler talep ediyor. Boya, kalem gibi malzemelerde de çoğunlukla 'marka' adı veriliyor ve bunlar da genellikle pahalı ürünler oluyor. Kitap faturası, çocuğun bulunduğu okula ve sınıfa göre değişiklik gösteriyor. Öte yandan yıllık ücreti yüksek olan bazı okullar, kitapkırtasiye için veliden para almıyor.

VELİLERDEN TEPKİ
Yüksek kitap ve kırtasiye faturası velilerin tepkisine yol açıyor. Okul kapandığında hiç kapağı açılmayan kitaplar, hiç kullanılmamış boyalarla karşılaştıklarını söyleyen veliler, "Okul açılırken ölçülü bir kitapkırtasiye listesi hazırlansın. Abartılı malzeme isteği son bulsun" diyor. Masrafların okul açılırken verilen listelerle sınırlı kalmadığını da belirten veliler, "Yıl içerisinde mutlaka takviye yapılıyor" şeklinde konuşuyor. Veliler ayrıca, okul kıyafeti fiyatlarının pahalılığından da dert yanıyor.

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Cem Gülan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kitaplarının okullara dağıtımının tamamlandığını, eğitim öğretim döneminin başlaması ile birlikte bu kitapların öğrencilere ücretsiz olarak verileceğini söyledi. Bazı özel okulların abartılı kırtasiye malzemesi talepleri ile velilerin bütçelerini zorladığı belirten Gülan, "Bir öğrencinin kitap kırtasiye masrafı 600 lira civarında olmalı" dedi.